Mogu li muškarac i žena da budu samo prijatelji

drugi članci

Kao što se psihologija bavi pitanjem međuljudskih odnosa, tako se i iz astrološkog ugla mogu sagledati obrasci ponašanja. Večna tema su odnosi između pripadnika suprotnog pola, a jedno od najpopularnijih je pitanje – mogu li muškarac i žena da budu prijatelji.

MUŠKARAC I ŽENA PRIJATELJI?

Primenom astrološke simbolike, odgovor na ovo pitanje bi ukratko bio da je pravo prijateljstvo, bez primese seksualnosti, između muškarca i žene – nemoguće. Ili preciznije, ukoliko govorimo o muškarcu i ženi koji su, svako u svom polu, čisti primerci svojih prirodnih energija, onda je prijateljstvo teško izvodljivo.

Muškarci su predstavljeni Marsom, a žene Venerom.

Kontakt ove dve planete predstavlja vrhunac erotike i seksualne privlačnosti. Da bi jedno na drugo bili imuni, neka od ove dve planete mora biti oslabljena.

Dakle, funkcionalno prijateljstvo između muškarca i žene može opstati samo ako je muškarac snagom svoje energije bliži ženskom polu, pa ga prijateljica nesvesno doživljava kao drugaricu, ili je ženina energija bliža muškoj, pa postaje najbolji ortak svom drugaru.

MOGU LI MUŠKARAC I ŽENA DA BUDU PRIJATELJI

Ukoliko obe strane imaju ovakva odstupanja, pa je reč o prijateljstvu slabog muškarca i dominantne žene, opet postoji veliki rizik da se odnos u nekom trenutku pretoči u ljubavni. To su one veze i brakovi koje poznajemo, gde su životne uloge partnera zamenjene.

Dobar primer za ovo su veze između starijih dama i mladih muškaraca. Uloge su najčešće zamenjene, žena je dominantna (Marsova energija), a muškarac feminiziran (Venera).

Žena zmaj

Živimo u vremenu u kome se uloga žene u svakom segmentu njenog postojanja, rapidno menja.

Sve više je, takozvanih, „žena zmajeva“ koje su okružene velikim brojem prijatelja, naročito muških. Astrološki bi se reklo da je Venera u muškom odelu okružena brojnim Marsevima. Obzirom na to da zrači muškom energijom, kao takva, bez obzira na fizički izgled i realne ženske kvalitete koje poseduje, ona postaje nezanimljiva brojnim prijateljima koji nju nesvesno doživljavaju kao prijatelja istog pola. Na taj način, prijateljstvo opstaje.

Ali, to onda nije prijateljstvo između muškarca i žene, već, ako bismo se drugačije izrazili, spoj dve muške energije.

Na isti način možemo posmatrati i popularne muškarce koji su emotivno neostvareni, a okruženi brojnim zgodnim „prijateljicama“ koje ih ne doživljavaju kao muškarce. Kada se malo zagrebe ispod površine, obično je uočljiva ženska crta takvih muškaraca, jer oni su nežni, brižni, spremni da saslušaju svoje prijateljice… Najbolje su drugarice svojim prijateljicama.

Sve ovo je gruba analiza zasnovana na osnovnoj simbolici Marsa i Venere.

Nekada se ovo manifestuje i na drugi način. Ako, recimo, imamo prijateljstvo između neprihvatljivih kategorija.

Na primer, to bi bilo drastično odstupanje u fizičkom izgledu ili razlika u godinama, ili bilo šta slično što oslabljuje osnovnu funkciju energije koju predstavljaju Mars ili Venera. Ali, ako se desi da su oboje oslabljeni u svojim osnovnim funkcijama, opet se prijateljstvo pretače u ljubavnu vezu.

TROŠENJE ENERGIJE I SUZDRŽAVANJE
Može se reći da je jedino zdravo prijateljstvo između Venere (žene) i Marsa (muškarca) moguće tek kada se njihova osnovna kontaktna energija potroši, dakle, posle ljubavne ili seksualne veze. Takva prijateljstva zaista mogu da potraju, naravno, ukoliko okolnosti dozvole.

Takođe, postoje i oni koji celog života gaje prijateljstvo zasnovano na suzdržavanju, vešto vrebajući povoljan trenutak da svoje potajne želje sprovedu u delo. Takav odnos, ipak, ne možemo svrstati u pravo i čisto prijateljstvo.

drugi članci

spot_img

interesantno