Osmo polje u horoskopu, opasnosti koje nas prate

drugi članci

Osmo polje u horoskopu predstavlja opasnosti koje nas prate tokom života. U praktičnom radu sa klijentima, ovo je nezaobilazna tema jer opisuje sve naše strahove.

Svaki astrolog, hteo to ili ne, svesno ili nesvesno, već pri prvom pogledu na natalnu kartu, procenjuje koliko je natus problematičan i da li postoje direktni pokazatelji nečega strašnog.

OSMO POLJE U HOROSKOPU

Ovo polje, kao prirodno polje znaka Škorpije, ukazuje na sve događaje koji su vezani za njegovu osnovnu simboliku u kojoj nas, prirodno, najviše intrigira najnedokučivija simbolika – simbolika smrti.

Takođe i klijenti, hteli to ili ne, uvek su radoznali, iako neki zvanično NE ŽELE a neki BAŠ ŽELE odgovor.

Kako, kad i gde će završiti svoj život.

Zbog toga, 8. polje kao takvo, često se zaobilazi, jer, u jednoj od prvih težih lekcija u praktičnom radu, astrolog uči kako da proceni i do koje granice da bude otvoren prema klijentu.

Štaviše, sami astrolozi tumačeći sopstvene horoskope, takođe, ignorišu ovo pitanje, svesni na kraju jedne jedine istine, da je ishod koji natalna karta najavljuje – neminovan.

U ovome se odražava težina astrološkog rada i suština teze da se astrolog ipak rađa, tj. da astrolog može biti samo neko ko u sebi ima dovoljno snage i jačine da se sa ovakvim problemima nosi, da bi njegov rad imao smisao i da sve to, na kraju – psihički izdrži.

Svako tumačenje natalne karte oduzima ogromnu energiju, a ako je to karta osobe koja ima velikih problema, onda je posebno umeće kako i šta saopštiti klijentu i na koji način mu pomoći. Takvim klijentima nije teško rastumačiti horoskop – teško je to saopštiti.

Ovaj problem je večita tema rasprave i diskusije jer, zavisno od ličnih afiniteta, zastupljeni su različiti stavovi. Od onih koji kažu da treba sve reći – do onih koji zastupaju da tešku istinu treba preskočiti. Linija između ova dva stava je sredina koja ne znači neutralnost, već pravu procenu i jasno objašnjenje argumentovano sa konkretnim primerima.

Ovo praktično znači da slika koju pravi 8. polje (sa svim pratećim faktorima – planete u njemu, vladar, aspekti, znak), ne mora striktno dati jedan određeni događaj, već da ta slika ukazuje koje su to situacije koje nas NEMINOVNO vode u SMRTNU OPASNOST. Kao i to da će se ti događaji u životu ponavljati. Jedan od njih će biti poslednji

I to je glavna tema ovog teksta.

Osmo polje u horoskopuObzirom da sam srećna vlasnica jednog interesantnog horoskopa a tako i životnog puta, mislim da za ovu temu treba da se zadržim na svom horoskopu. Jer, da bih ga raščlanila do kraja, moram se dotaći i smrti, pa mi je lakše da pričam o sebi a da pritom ne razmišljam o negativnoj sugestiji ako bih za primer uzela tuđ horoskop.

Ovo je moja natalna karta:

2. oktobar 1969 – 5:31:58 AM

Gledamo osnovne pokazatelje iz horoskopa. Venera je signifikator mog Sunca i ascendenta, i smeštena je na vrh 12. polja na 11. stepenu Device. Ovakva Venera nije preterano jaka, tačnije – nalazi se u svom padu, međutim, ojačana je velikim zemljanim trigonom koji gradi sa Saturnom iz Bika i Marsom iz Jarca.

OSMO POLJE U BIKU

Sada da pogledamo osmo polje u horoskopu. Počinje u Biku sa Saturnom na vrhu istog. Dakle, Venera kao vladar Bika, jeste direktni pokazatelj gde i kako ću ja dočekati svoje poslednje minute.
Ovaj veliki trigon obećava zaštitu i podužetak život, posebno jer Saturn iz 8. polja usporava moj odlazak u smrt, pa ipak, ja sam do sada imala nekoliko direktnih smrtnih opasnosti.

Za ovakav položaj moglo bi se reći da ću smrt dočekati u dubokoj starosti (vladar ascendenta i Sunca u velikom trigonu u zemljanim znacima obećava veliku fizičku izdržljivost i otpornost), i da ću verovatno umreti u bolnici (12. polje), kao i da neću imati veliku podršku u poslednjim satima (Saturn iz 8. nije baš izdašan iako je u trigonima). Poslednji okidač moje smrti mogao bi biti neki vaskularni proces u glavi (Venera vladar Ascendenta – glava na 11. stepenu – stepen Vodolije – mozak, ovo je još jednom naglašeno konjukcijom Sunca i Urana).

Ipak, to je samo jedna slika koju gradi moj horoskop.

Da vidimo kakve su se sve slike odigrale i da li ja baš mogu opušteno da živim i čekam duboku starost, ili treba da vodim računa svaki put kada svesno (ili silom prilika – nesvesno), ulazim u simboliku 12. polja.

U svim primerima koje ću navesti, događaji su se odigravali potpuno nenadano. Moje reakcije su uvek bile prisebne (Venera u Devici u velikom trigonu…), a osnovni strah koji sam doživljavala, dolazio je retroaktivno (iz 12. polja) i pretapao se u svest da sam mogla da nastradam od STRUJE ili VATRE.

Slika 1

Jedan od prvih događaja datira iz mojih srednjoškolskih dana. Našla sam se u liftu (Venera – ja u liftu – 12. polje) sa dečakom romske nacionalnosti (Pluton u 12). Dalje, Merkur (prevozno sredstvo) je u 12. polju – lift, na 3. stepenu (stepen Blizanaca – sajle, gajtani) u konjukciji sa Uranom (preokret, iznenadni događaj, brzina) na 4. stepenu, pa se to dešava u zgradi u kojoj živim.

Taman što je krenuo, nešto je puklo i lift je nekontrolisano poleteo (pukle su sajle Merkur/Uran u 12 – kvadrat Mars – fizičko oštećenje, kvar, pucanje). Sve je trajalo sekund/dva i mi smo se zaustavili na takozvanim „vatrogasnim kočnicama“ (poluge koje automatski iskaču kad lift poleti, i lift u stvari pada na to, ne survava se do podruma).

Nakon što smo se zaustavili, osetio se jak miris paljevine i nas dvoje smo doživeli težak stres jer smo mislili da ćemo se ugušiti zaglavljeni između spratova, zariveni u zid, bez šanse da se izvučemo.

Na kraju se sve dobro završilo, što mogu da zahvalim konjukciji Sunca i Jupitera u mom I polju.

Slika 2

Jedne zimske noći, ranih devedesetih godina, vraćajući se kući u sitnim satima (oko tri iza ponoći – eto me opet u 12. polju), otključavam vrata i u predsoblju doživljavam šok – stan je pun dima a vrata od svih prostorija u stanu – zatvorena. Jasno – potrčala sam da otvorim vrata sobe iz koje je kuljao dim, međutim, ruka se zaustavila na kvaki i – odustala sam.

Umesto da pogledam šta se desava u toj sobi, potrčala sam u drugu ne bih li uzela telefon. Svetlo koje sam upalila na sekund – nestalo je odmah, a telefon koji sam našla u drugoj sobi – nije radio jer su kablovi izgoreli (Merkur/Uran – telefonski kablovi kvadrat Mars – izgoreli).

Otrčala sam u komšiluk i pozvala vatrogasce. (Jupiter vladar III polja – komšije u konjukciji sa mojim Suncem u I polju – spašavaju situaciju).

Kada su vatrogasci stigli i uleteli u sobu u kojoj je tinjao požar, vatra se rasplamsala (ulaskom kiseonika) i ovi su mi kasnije objasnili da bih sigurno nastradala da sam tada uletela sama. Sve bi se desilo u sekundi – ugušila bih se. (Vladar 8. u 12 – smrt gušenjem?!)

Opet mogu da zahvalim svojoj srećnoj konjukciji iz I polja koja me je sačuvala da u datom trenutku zaustavim ruku i odustanem od ulaska u sobu.

Slika 3

Te iste godine bila sam u gostima kod brata. Opet nesvesno aktiviram simboliku 12. polja. On ima montirano kupatilo u predsoblju (eto opet mog 12. polja – automatski je aktiviran i Merkur – predsoblje koji mi konjukcijom sa Uranom najavljuje nevolju).

Greškom (12. polje – greške), prosipam bebi kadicu punu vode na pod. Stojim bosa u vodi i čujem čudan zvuk – okrećem se i vidim strujni razvodnik koji zuji i pliva u vodi. Ta sekunda u kojoj ja shvatam da sam bosa u istoj vodi u kojoj je i razvodnik traje kao večnost.

Nemam jasno objašnjenje kako sam skočila i iščupala taj gajtan iz zida i kako sam uopšte imala vremena za to. Jedino objašnjenje je astrološko: srećna konjukcija iz prvog polja i Saturn u 8. koji usporava moju smrt i daje mi vremena za reakciju – što je ravno čudu.

Slika 4

Opet u kupatilu. Okliznuvši se tako što su mi obe noge odletele, pala sam direktno čelom na bateriju iznad kade. Sve sam zvezde videla a i sazvezđa. Srećom – bez posledica, iako je udarac bio između očiju. Ne moram da objašnjavam koliko je pad bio opasan.

Ovde moram da dodam da se pad desio u vreme velikog pomračenja 1999. godine. Stepen na kome se pomračenje odigralo je na mestu gde se nalazi središnja tačka između mog Sunca i Meseca. Povredom mog čela u predelu tačke „trećeg oka“ izvlačim pretpostavku da ta tačka u horoskopu označava TREĆE OKO (ako uzmemo u obzir da je Sunce jedno oko, a Mesec drugo), te da je to bila kritična tačka za mene u vreme tog pomračenja.

A situacija se odigrala u KUPATILU jer, prirodno, Venera vladar mog ascendenta a i 8. polja (opasnosti) u 12. polju, ukazuje da je to mesto koje je za mene kritično. Posebna pikanterija ovog primera je ta što sam ja stvarno u trenutku tog udarca imala pomračenje pred očima – tačnije, par sekundi sam potpuno izgubila vid.

Slika 5

Naravno – u kupatilu. Posle pucanja cevi iz bojlera mojom brzom, prisebnom reakcijom (Venera na 11. stepenu Device), ulećem u kupatilo i pokušavam da obuzdam vodu. Kupatilo se puni vodom a mlazevi pršte u štekere od struje. Opet sam se prepala struje iako je ovaj primer najbezazleniji u odnosu na ostale navedene.

Problematično 12. polje

Iz svega što sam navela (a ima još primera koji su se odigravali na moru), vidi se da je za mene simbolika 12. polja vrlo problematična. Ovo je posebno naglašeno jer 12. polje kao polje MALERA, ne opisuje samo konkretan ambijent (bolnica, na primer), već opisuje i situacije u koje mi GREŠKOM upadamo, pa ga je upravo zbog toga teško kontrolisati.

Međutim, 12. polje nije uvek opasno za mene. Ono je opasno onog trenutka kada se poklopi kompletna simbolika. Dakle, ako vodim računa da se ne aktiviraju sve planete u njemu i svi aspekti koje gradi – situaciju mogu izbeći. Međutim, ako, na primer, dozvolim da u lift uđem sa Romom (Pluton), da u kupatilu imam neispravne instalacije (Merkur/Uran u 12), da u stanu živim sama kao tada kada mi je isti izgoreo (jer imam Marsa na vrhu 4. polja koji kvadratira planete u 12. polju – u slučaju da sam sama u stanu i da je stan samo moj, energija mog horoskopa teče i velika je opasnost od – požara), svašta može da se dogodi.

Dakle, raznim tehnikama, zamenom energije, pažljivim procenjivanjem situacije, ja vodim računa da se slike mog horoskopa što više ublaže.

Pa tako, iako poznajem svoje osmo polje u horoskopu i poznajem putanju kojom ću ja otići sa ovog sveta, ipak moram voditi računa svaki put kada „zagazim“ u simboliku 12. polja.

Kada astrolog skrene pažnju da je nešto opasno, ne treba život provesti u grču.

Ako nastavite da živite u grču i strahu od smrti, zapravo ćete umirati svaki dan. Savet treba primiti prisebno i realno i nakon toga pažljivo pratiti znake oko sebe i vešto ih izbegavati.

Jer, 8. polje nije samo SMRT, već prvenstveno predstavlja OPASNOSTI koja se, na razne načine, ponavljaju tokom života.

drugi članci

spot_img

interesantno