Primer iz prakse: Sudbina po horoskopu

drugi članci

Šta je sudbina po horoskopu? Ako sagledamo sled događaja koji su nas doveli na mesto na kojem se nalazimo, možemo primetiti naizgled obična dešavanja koja nam u prošlosti nisu ništa značila. Danas, s vremenske distance, kada imamo celokupnu sliku, shvatamo da to iz prošlosti nije bilo slučajno – već suptilno usmeravanje na životnoj raskrsnici na kojoj smo tada bili.

SUDBINA PO HOROSKOPU

Nema čoveka koji bar jednom nije imao neobičan doživljaj za koji nema racionalno objašnjenje. Dobri primeri su kada nas partner pozove baš u trenutku kada se spremamo na prevaru, ili kada se slučajno pojavi neko koga smo baš hteli da izbegnemo.

Pošto astrološko učenje kaže da karakter čini sudbinu, postavlja se pitanje na koji način čovek svojom voljom može da utiče na dešavanja koja zavise od spoljnog sveta. Odgovor leži u snazi naše podsvesti, ili astrološki rečeno, 12. polju natalnog horoskopa. Kvalitet ovog polja govori o snazi uma i duhovnom putu koji je zasnovan upravo na pomirenju svesnog dela uma sa nesvesnim, i kakva je veza između svesti i posvesti.

Ukoliko osoba ima tešku planetu (Pluton, Saturn, Neptun, Uran) u tom polju, to govori da je moć samospoznaje velika, jer će je na to primoravati životni udarci opisani simbolikom planete koja je prisutna.

Interesantno je to što se životni udarci naslanjaju na sadržaje koji su arhivirani još u dobu najranijeg detinjstva.

Nekad to doseže i u period majčinog stomaka.

Prisustvo Neptuna u 12. polju ukazaće na psihičke probleme, Pluton na naglašenu intuiciju, Uran vidovitost, Saturn duboku tugu i kompleks manje vrednosti. Sve ove osobine nateraće osobu da se pozabavi svojim duhovnim životom, to jest podsvešću. Polja kojima ove planete vladaju, daće nam informaciju iz kog dela okruženja je stigla teška energija. (Ako je ta planeta vladar 4. polja – jedan roditelj ili porodično nasleđe, 6. – zdravstvena kriza ostavlja loše posledice, 3. polje – braća, sestre, blisko okruženje…)

Položaj Meseca

Za celu astrološku sliku nezaobilazno je važan položaj Meseca, koji takođe u svom duhu skladišti sva sećanja, naročito ona iz najranijeg detinjstva. U njemu se nalaze impresije novorođenog bića koje vanvremenski opstaju do kraja života. Drugim rečima, ovde su sačuvane sve emocije kojima je obeleženo najranije detinjstvo. Pošto je čovek iskustveno biće, tokom celog života traga za onim što prepoznaje i što može da razume. Događaje iz naranijeg detinjstva ne pamtimo, ali nepogrešivo zapamtimo osećaj koji nam kasnije postaje zvezda vodilja koja je presudna kada pravimo izbore.

Ljudski mozak je kao kompjuter, za njega ne postoji pozitivna ili negativna emocija već samo čista emocija kao pečat osobnosti. Čovek koji je u najranijem detinjstvu doživljavao strah i kao dete bio izložen jakom stresu, tokom celog života, naizgled nesvesno, bira okruženje koje će u njemu izazivati identičnu emociju koju njegov um prepoznaje kao „prirodno okruženje“. I obrnuto, ako je najranije detinjstvo bilo obeleženo skladom, kao odrastao čovek će pratiti taj osećaj u svim odlukama koje bude donosio, a na taj način će kreirati svoj put.

Sudbina po horoskopu

Partnerski odnosi

Dobar primer su partnerski odnosi. Ako su prva emotivna „uputstva“ u našu podsvest stigla na neprijatan i stresan način, prirodno je da ćemo se, tokom života, zaljubljivati samo u osobe koje na neki suptilan način u nama bude isti osećaj. Pa tako, ako smo kao mali odrastali s osećajem odbačenosti, partner koga ćemo ludo voleti će sigurno svojim osobinama slati poruku da nas ne prihvata, što će za rezultat dati našu ludu vezanost za njega. Jer, to je ono što naš um prepoznaje kao prirodno stanje.

Koliko je sve ovo važno, govori činjenica da je nekada ogroman potencijal na koji ukazuje ostatak horoskopa, neiskorišćen, ako su Mesec i 12. polje opterećeni teškim energijama koje su „posejane“ u ranom detinjstvu.

Veliko sudaranje između svesnog i nesvesnog vodi u frustracije koje dalje vode u bolest. To objašnjava zbog čega 12. polje horoskopa, osim podsvesti, predstavlja i hronične bolesti i malere koji nas prate kroz život. O tome hoće li osoba otići u bolest ili će osvestiti svoje unutrašnje sadržaje, govore aspekti planeta koje su povezane sa ovim poljem. Pa tako, bilo koja teška planeta u dobrom aspektu sa brzom planetom (Sunce, Mesec, Merkur, Venera), govori da osoba ima kapacitet da napravi duboke duhovne uvide koji će joj biti zvezda vodilja.

„Čipovan“ mozak

Iako je snaga našeg uma nesaglediva, čak ni najveći posvećenici u duhovna učenja ne mogu je u potpunosti savladati. Vrhunac tih učenja bi bila apsolutna kontrola nad delom ličnosti nad kojom nemamo svesnu vlast.

Astrologija tvrdi da upravo na taj deo ličnosti utiče planetarni raspored u trenutku rođenja, što za rezultat daje „čipovan“ mozak koji hrli da ispuni astrološke slike koje su nagoveštene rođenjem.

U okviru tog učenja, jasno je da mi nesvesno prizivamo događaje i ljude.

Pa tako, ukoliko smo poželeli prevaru, naša podsvest je dozvala potencijalno prevarenog partnera kako bi nas sprečila da promenimo „čip“ ili „sudbinu“. Ali, to ne znači da je naš partner zaista sudbinski i Bogom dan, već to znači da ga naša podsvest vidi na taj način.

Sami sebe kažnjavamo i opominjemo, drugi ljudi su samo projekcije našeg nesvesnog i oni igraju ulogu koju smo im mi dali. Dakle, karakter može biti pod našom kontrolom, a time i sudbina po horoskopu.

Primer iz prakse

Evo jednog moćnog primera kako događaji iz najranijeg detinjstva trasiraju put celog života.

  • Muškarac (kome sam beskrajno zahvalna na dozvoli da ovo objavim), rođen sa Suncem na 26. stepenu Device, s podznakom na 14. stepenu Raka i Mesecu u 10. polju, na 9. stepenu Ovna.

Već na prvi pogled, pažnju privlači jaka osa 4. i 10. polja gde je smeštena gomila planeta u ne baš povoljnim aspektima. Odmah znamo da čovek u sebi nosi nesvesna, ali i svesna sećanja na teške sadržaje koji su se odigravali i u periodu pre njegovog rođenja. Naime, prisustvo Plutona, Urana, Sunca i Merkura u 4. polju njegovog natalnog horoskopa, opisuju sijaset predaka, najverovatnije s majčine strane, koji su bili izloženi teškoj patnji i stradanjima. To je za rezultat dalo porodični ambijent u kome je osoba rasla kao odbačena, neprihvaćena, neadekvatna.

Ali ne samo to. Pluton, Uran i Sunce u ovom polju opisuju da je on kao dete doživljavao i strahove za sopstveni život i bezbednost. Pluton i Uran asociraju na zlostavljanje i ogromnu tenziju kojom je njihov dom bio ispunjen. To je ambijent ovog polja.

Pluton opisuje žensku osobu, u crnini, najverovatnije babu. Konjukcija sa Uranom ukazuje da je ona slobodna ili razvedena, a prisustvo Sunca u ovoj slici daje pretpostavku da je ta osoba okosnica roditeljske slike ovom muškarcu.

Od njega dobijam informaciju da je baba, majčina majka, bila udata za okrutnog muškarca koji je bio policajac (Saturn-Mesec u Ovnu u 10. polju) i od njega se, nakon godina batina i strašnog zlostavljanja, razvela. Život je posvetila svojim ćerkama, ali je jedna od njih poginula u saobraćajnoj nesreći, od čega se ona do kraja svog života nije u potpunosti oporavila (Pluton je žena u crnini).

Pažnja je posvećena drugoj ćerki, koja je u ovom polju opisana Merkurom koji se, za razliku od Plutona, Urana i Sunca, smestio u znak Vage, takođe u 4. polju. To je slika majke vlasnika horoskopa. Dakle, ona je u senci svih dešavanja, njen uticaj je minoran. Ovo je potkrepljeno opozicijom (otvoreno suprotstavljanje) koje gradi Saturn-Mesec iz 10. polja – drugi roditelj, otac. Dakle, podrška ne stiže ni sa druge strane, očeve.

  • Dobijam informaciju da je otac bio strah i trepet od koga su svi u kući zazirali.

Jasno, majka, Merkur u Vagi, nije mogla da odigra ulogu koja joj je prirodno dodeljena.
Dakle, 4. polje natalnog horoskopa je naš dom i ambijent u njemu. Ilustrativno, to je kao da otvorimo ulazna vrata i zavirimo šta se nalazi unutra. Sa ulaznih vrata porodičnog doma ovog muškarca vidimo haos, strah, nasilje i to ne samo u njegovom domu, već i u domovima njegovih predaka po majčinoj strani.

Za dalju analizu, ovo je na prvi pogled, dovoljno. Gledamo kako se osoba dalje razvija.
Ascendent (podznak) je u znaku Raka. Podznak opisuje kako se neko ponaša, a planeta koja vlada opisuje kakve odluke donosi. Rak u podznaku opisuje osobu koja je sklona žrtvovanju, povlačenju u sebe i problemu da pronađe svoju svrhu postojanja, jer čini mu se da nikome nije potreban. Otud Rakovi imaju potrebu da neguju ljude, čine dobra dela i nesebično se daruju ne bi li na taj način pronašli sebe.

Dakle, on je bolećiv, osetljiv i nežne psihe. Vladar Raka je Mesec, smešten u 10. polje, u znaku Ovna. I ne samo to, još snažnija je informacija da se on našao u konjukciji s Saturnom.

Ovaj čovek tokom svog života donosi odluke (vladar ascendenta u 10. polju) koje su samokažnjavajuće (Mesec-Saturn konjukcija) i kojima sam sebe urušava (sve ovo u znaku Ovna koji je nepovoljan za obe planete).

Ali, nije sve tako jednostavno kako se na prvi pogled čini.

Prisustvo dve natalno važne planete u 10. polju njegovog horoskopa ne opisuju da je on osoba koja lako od sebe odustaje. Naprotiv. On pokušava da kompenzuje tešku energiju porodičnog ambijenta i boli koje datiraju iz najranijeg detinjstva, socijalnim i društvenim statusom. Deseto polje opisuje našu karijeru i maksimum koji postižemo tokom života.

U ovom polju tražimo karijeru i moć.

Dobijam informaciju da je on upisao i završio medicinski fakultet, da je učio iz tuđih knjiga jer od roditelja nije imao podršku. Dakle, pokušao je da svojim uspesima kompenzuje problem iz porodice, tako što će postati dete-junak koje svojim statusom diže i položaj porodice.

Čovek koji je kao dete odbačen, zlostavljan, odrastao u strahu za sopstveni život, razlog i vrednost, svog postojanja pronalazi u lečenju drugih ljudi. Dakle, ono što je posejano u najranijem detinjstvu, i to ne samo njemu, već i njegovim precima, trasiralo je put njegovog opredeljenja da postane lekar.

Ali, tu se priča ne završava, jer Mesec je u teškom aspektu sa Saturnom i najavljuje nevolje…

Za ljudsku sreću važno je i partnerstvo, jer to je ono što je preduslov za porodicu kojom ćemo ili produžiti agoniju porodice porekla, ili prekinuti lanac loših dešavanja. Sedmo polje (bračni partner) je u znaku Jarca, s već pomenutim Saturnom u 10. u Ovnu. Vidimo sudaranje energija i naglašavanje ovog polja. Na prvi pogled, težak bračni partner, moguća je veća razlika u godinama i aktiviranje duboke patnje koju ovaj čovek nosi u sebi. Brak negativno utiče na status osobe.

Natalna karta
Sudbina po horoskopu
  • Dobijam informaciju da je supruga pet godina starija od njega, da su zajedno otišli u daleku zemlju, ali da on sebe tamo nije pronašao.

Tvrd i rigidan karakter njegove supruge (Saturn) u njemu je probudilo žestoku patnju, utemeljenu na osećaju neadekvatnosti i bezvrednosti. Da on ovo nije mogao da savlada ukazuje to što se obe planete (vladar ascendenta Mesec i vladar partnera Saturn), nalaze u 10. polju – polje životnog smisla, puta, statusa… Ovo je polje koje ili podiže iz mrtvih ili urušava do smrti.

U celoj slici karijera dobija na značaju, jer da bi ostao u braku, morao bi da se odrekne svog lekarskog sna… U svetlu toga on donosi odluku, napušta porodicu i vraća se u mesto rođenja, upisuje specijalizaciju i na taj način nastavlja putem kojim je kao mlad momak krenuo.

Ovo bi možda dalo srećno rešenje, da on nije još u najranijem detinjstvu kodiran na tešku patnju. Naime, bez obzira što je „tehnički“ rešio problem, završio specijalizaciju, našao posao i krenuo u dalji život, ukus prošlosti je nastavio da ga proganja.

Zašto prošlost?

Zato što ljudi pod jakim uplivom Saturna žive u prošlim danima.

I ne samo to. Konjukcija Meseca i Saturna ukazuje na tešku patnju i neoprost. On sam sebi ne može da oprosti što je, kako kaže, „ostavio ženu i dete“. Prirodno, jer bez obzira na težinu energije njegovog 4. polja, brak roditelja je opstao i time njemu poslao sliku večnog trpljenja sa jedne, a sa druge strane, ljudi sa naglašenim znakom Raka, teško donose odluku da „sruše“ porodicu.

Drugo, vladar ascendenta Mesec u konjukciji s Saturnom ukazuje da on sam sebe kažnjava. I, zaista, kad god je došao u poziciju da iskorači iz tmine u kojoj se učaurio (kao račić ispod stene), ekspresno bi sebe vratio nazad, i to kroz – bolesti.

Koliko je snažan ovaj mehanizam, znaju ljudi koji su ga osetili na sopstvenoj koži.

Prosečnom čoveku je teško da pojmi da smo sposobni da sami sebi lomimo kosti, naizgled slučajno. Ako znamo da se pre telesne manifestacije bolesti ista prvo odigra na nivou duše, za ovog čoveka nije čudno što je počeo, narodski rečeno, da „poboljeva“.

Naime, počeo je sam sebe da kažnjava, prvo autoimunom bolešću kojom mu je stradala štitna žlezda, zatim su tegobe počele redom da se nižu, i kada ni na šta nije odreagovao, stradala je kičma. I to baš u momentu kada mu je krenulo i kada se u njegov život vratio osmeh i optimizam. Iz najvećeg raspoloženja ekspresno je završio na hirurškom stolu, nakon čega je usledila dugotrajna rehabilitacija.

Jasno, duša, opterećena teškim sadržajima, tražila je predah i time vremena da se na njoj poradi. Za početak, da oprosti svojim precima, roditeljima, partnerima, braći, sestrama, svima, a onda i sebi. Da dozvoli sebi sreću i shodno tome da je i potraži.

Postoji mnogo tehnika kojima se ovo može postići, i on je na putu jedne od njih. Koliko će čišćenjem svoga bića pomeriti životni put, budućnost će odgonetnuti. Za početak – samim tim što je osvestio svoje duboko usađene mehanizme, uspostavio ravnotežu i mir koji su mu potrebni za sve ono što će kasnije uslediti, a što će pomoći i isceliti mnoge ljude.

DOZIVANJE LJUDI I DOGAĐAJA
Podsvest nam putem snova šalje važne informacije, ali isto to radi i na javi tako što doziva ljude i događaje koji nas nekud vode i uče. Pošto je nekada teško razumeti poruku sna, još teže je shvatiti poruku na javi jer je, najčešće, u potpunoj suprotnosti sa našim racionalnim stavom.

drugi članci

spot_img

interesantno