Zašto je značajno četvrto polje u natalnoj karti

drugi članci

U astrološkoj karti postoje četiri glavna polja koja daju odgovore na pitanja: ko sam (prvo polje horoskopa, podznak ili ascendent, AC), iz kakve porodice dolazim (četvrto polje, genetsko nasleđe, IC), gde idem (deseto polje, MC), i sa kim se susrećem na svom životnom putu (sedmo polje, DSC).

Ova polja se nazivaju ugaonim poljima i u astrološkim tumačenjima spadaju u pozornice ključnih životnih događaja. Tu je smešteno sve ono što suštinski čini naš karakter.

ČETVRTO POLJE U NATALNOJ KARTI

Svako je beskrajna priča za sebe, ali četvrto polje u natalnoj karti se izdvaja posebnim značajem jer, osim što opisuje odakle dolazimo, opisuje i okolnosti našeg porodičnog okruženja i doma, i na kraju naš odlazak sa ovoga sveta. Tu se pritom mogu videti detalji kao što su sahrana, spomenik i mesto počivanja.

Za ozbiljne astrološke analize nije od koristi informacija gde će i na koji način neko biti sahranjen, time se bavi neko ko želi da fascinira sagovornika. Prava vrednost ovog natalnog polja je u podacima o poreklu. Stara narodna izreka da „što kolevka odljulja, to motika zakopa“, u astrološkom smislu je istinita.

Četvrto polje u natalnoj kartiOvo polje opisuje naše genetsko nasleđe, najpre u smislu porodičnih odnosa. Vidi se ambijent nastanka i razvitka jedne porodice, a kroz to i njen put dalje.

Nasuprot ovom polju je deseto polje, koje opisuje krajnji domet. Opozicija kao aspekt između ova dva polja, ukazuje na uzročno posledični odnos gde se jasno vidi da ukoliko je genetsko nasleđe opterećeno teškom i destruktivnom energijom, domet porodice ne može biti dalek. Jedno polje se bez drugog ne analizira.

Izbegavati simboliku

Osobe čije četvrto polje u natalnoj karti obiluje teškim planetama, ili ako je planeta koja vlada ovim poljem u teškim aspektima sa drugim planetama, treba da izbegavaju simboliku ovog polja. Drugim rečima, neko ko dolazi iz porodice u kojoj su se dešavale tragedije, stradanja, mučenja i bilo kakva zlostavljanja, tokom svog života treba da izbegne formiranje nove, sekundarne, porodice. Osim toga, opasnost vreba i u domu, naročito ako je u ovom polju prisutan vladar osmog polja, koji predstavlja smrtne opasnosti.

Ovakvi slučajevi su po pravilu prisutni u horoskopima ljudi, koji su u proteklim ratovima izgubili svoj dom i otišli u izbeglištvo. Da im to polje nije darežljivo, opisuje i to što su česti slučajevi da kada jednom odu sa svoje rodne grude, teško formiraju novo domaćinstvo. Pa čak i oni koji su uspeli finansijski da se oporave, često doživljavaju razne drame koje u vestima, običnim posmatračima bude nevericu.

Nije neobično da u nekom zemljotresu najgore prođe kuća porodice koja se tu doselila – bežeći od ratnih strahota. Narodno je verovanje da nesreća nikad ne dolazi sama, a astrološko objašnjenje je da se okolnosti uvek odvijaju u okviru onoga što je dato.

Ako je to loše, boljitka nema na vidiku.

Ovo polje ima snagu celog horoskopa, jer ako je u njemu satkano nešto loše, i najbolji aspekti i idealan ostatak horoskopa, može biti u potpunosti blokiran.

Berićetan život

S druge strane, jako i dobro četvrto polje u natalnoj karti uvek obećava uspeh tokom života i berićetan završetak jer je osobi dato da uživa u toplini i sigurnosti svoje porodice. Čak i kada ostatak horoskopa ukazuje na probleme, dobri aspekti iz ovog polja daju osobi snagu da uspešno prevaziđe sve, i postavi temelje na kojima će graditi put ka sledećem životu.

ŠKORPIJA NA VRHU POLJA
Škorpija na vrhu četvrtog polja u natalnoj karti je najčešći primer u horoskopima osoba, čije su kuće spaljene i uništene tokom prethodnih ratova. Ukoliko je uz to prisutna neka od teških planeta, poput Plutona, Saturna, Neptuna ili Urana, astrološka prognoza je nepogrešivo nepovoljna.

drugi članci

spot_img

interesantno