Saturn u Ribama, Pluton u Vodoliji, sistemi padaju kao kule od karata

drugi članci

Saturn u Ribama,
Pluton u Vodoliji 2023.

U utorak, 7. marta, Saturn je ušao u Ribe. U ovom znaku će biti do 24. maja 2025., zatim od 31. avgusta 2025. do 13. februara 2026. Tada će se završiti puni ciklus poslednje faze  kapitalizma koji je počeo 1996. Ovom važnom tranzitu priključuje se, još važniji, Plutonov ulazak u Vodoliju (23. mart). Ovime se pokreće nova globalna finansijska kriza, verovatno brutalnija i jača nego ona kojom nas je Pluton „počastio“ kada je ušao u Jarca, 2008. godine. Ali, ne samo to.

Ulazimo u dvadesetogodišnji ciklus tokom koga će doći do raspada globalnih prijateljstava, savezništva i planetarnih skupština (unije i udruženja). Na kraju, sve to liči na kraj društvenih uređenja, na prvom mestu kapitalizma, kakvog poznajemo…

Da krenemo redom. Prvo, evo kako će Saturn u Ribama oblikovati novu budućnost.

Sistemi padaju kao kula od karata

1996. godine Saturn je, ušavši u Ovna, otpočeo ciklus u čiju smo završnicu ušli 7. marta (do 2026.)

Hiljadama godina se smatralo da je Saturn poslednja planeta u našem solarnom sistemu, poznata ivica svesti. Vladajući granicama i završecima, Saturn nas uči našim granicama, pomažući nam da preuzmemo formu kako bismo se suočili sa svojom sudbinom u borbenom obliku. Saturn se može manifestovati kao mudri mentor koji vas podučava tehnikama majstorstva, ali može se isto tako često materijalizovati kao patrijahalni teror koji vas primorava da se zauzmemo za sebe i iskoristimo sopstvene moći. Bez Saturna, nikada ne bismo shvatili svoj potencijal, preuzeli odgovornost za svoje postupke i naučili kako da se nosimo sa teškom realnošću života.

Saturnu je potrebno punih 28-30 godina da pređe kroz ceo zodijak. Kada se vrati u svoju početnu poziciju, iz vremena kada ste rođeni, čeka vas nešto poput kosmičkog sustizanja ili treninga, koji bi trebalo da vas izbaci iz zadovoljstva detinjstva u novi svet odraslih.

Moguci su novi potresi, poplave i cunami
Zivot plus, 5. mart 2023. godine

Prvi povratak je oko 28-30. godine kada stiže prvo sazrevanje. Drugi povratak je u pedesetim godinama, inicira veći smisao i zaokruživanje najproduktivnije faze života. Poslednja faza je u osamdesetim godinama, tada se fokusiramo na celokupne rezultate.

Na globalnom nivou, Saturnovi tranziti se bave strukturama. U zavisnosti od toga u kom se znaku nađe tu uređuje nove sisteme. Saturnov ulazak u Ribe je završnica ciklusa koji je otpočeo 1996. godine, kada je ulaskom u znak Ovna započeo novo putovanje kroz znake zodijaka.

Ribe vibriraju, u osnovi, kao plima i oseka, preuzimajući lekcije prethodnih 11 znakova, prikupljajući ideje, uticaje i otkrića da bi ih podelile sa ostatkom čovečanstva. Ovo je znak visokovibracione inspiracije, vizionara i mesije, ali i narkomana i sabotera. Predstavlja psihologiju, kulturu, medije, internet. Zakulisne radnje, religiju, podsvest.

Na globalnom nivou, Saturn uvodi etiku i ograničenja u medijskom moru i redefiniše načine funkcionisanja. Internet koji danas poznajemo dobija pravila kojima će se, na nove načine, urediti kako bi se manipulacije, laži i falsifikati sprečili.

Opioidna pošast, kao i farmaceutska industrija prolaze kroz filtere novog doba. Psihofarmakologija, takođe.

Svet psihologije i svih duhovnih učenja ulaze u novu fazu tokom koje će doći do dubljih uvida i spoznaja o tome kako funkcioniše ljudska duša.

Razvija se nova forma, ona koja može da pliva uzvodno, kroz vrtlog teorija zavera, političkih neistina, manipulativnih video snimaka i ciljanih reklama. One koji ostanu strpljivi, istrajni i disciplinovani, Saturn nagrađuje i priprema za iskušenja koja dolaze od februara 2026. godine.

Ribe su znak žrtve, božanskog podvižnika koji se odriče svetovnih smetnji. Samo ako ste tihi i bez straha, voda kroz koju gledate ostaće bistra. To je jedini način da pripremljeni i s razumevanjem dočekate nove kosmičke zadatke koje nam univerzum preko Saturn preko ovog znaka šalje.

Ponavljanje lekcija

Period Saturnovog izlaska iz Vodolije i ulazak u Ribe karakteriše intenzivno ponavljanje lekcija iz svega što smo u protekle tri decenije proživeli. Zbog toga, pored zemljotresa koji su se već dogodili, do kraja marta mogući su novi potresi, neobično jake oluje kao i velike poplave, ogromni talasi pa čak i novi cunami. Jer, gospodar sudbine, Saturn, zatvara jedna i otvara druga vrata izazivajući veliku promaju.

Dakle, mart 2023. donosi značajne planetarne promene. Da podsetim:

U utorak, 7. marta, Saturn je ušao u Ribe. 

U četvrtak, 23. marta, Pluton ulazi u Vodoliju.

U subotu, 25. marta, Mars ulazi u Raka.

Ulazimo u fazu posledica onoga što se dešavalo od 2008. godine

Na sve ovo, treba naglasiti da je ulazak Sunca u znak Ovna (prolećna ravnodnevnica) i istovremeno mlad Mesec u istom dodatno naglašava egzaltiranje svih aspekata koji su na nebu, naročito prvi važan tranzit, ulazak Plutona u Vodoliju.

A šta na ovo kaže tranzitni Pluton…

Za dlaku ćemo izbeći globalni rat

Planeta duboke i korenite transformacije, Pluton, 23. marta ulazi u znak humanog društva, organizovanog i društvenog života, Vodoliju.

Ovom važnom planetarnom tranzitu, par dana pre toga prethodi, takođe, važan tranzit, mlad Mesec u Ovnu. Ova mesečeva mena raspiruje sva dešavanja, baš onako kako to, na svim nivoima, u proleće biva. Kako buja priroda, tako bujaju i svi scenariji koje nam planete najavljuju.

Naime, Plutonov ulazak u Vodoliju naslanja se taman na Saturnov izlazak iz iste. Taman onako da nasledi trend, ali na brutalniji i ogoljeniji način. Pluton u Vodoliji završava ono što je Saturnu promaklo iako je otpočeo. Osim toga, Saturn u Vodoliji je ipak stvari držao pod kontrolom, postojala su ograničenja kako u zlu tako i u dobru. Drugim rečima, osim što nas je namučio i ograničio promenivši nam životni stil (karantini), istovremeno je ograničio i planetarne sukobe, koji, iako tragični, ipak su svedeni na određena žarišta.

Pošto Vodolija predstavlja humano društvo, društvena uređenja, ulaskom Plutona u tu simboliku, stiže najava potpunog rasturanja, a potom i sastavljanja. Ipak, tranzit upućuje da će to ove godine kratko trajati, taman onoliko koliko je potrebno da najavi šta nas čeka u godinama posle 2023. Jer, Pluton se od juna vraća u Jarca odakle će u januaru 2024. ponovo ući u Vodoliju. Ipak, ni 2024. godine neće u potpunosti napustiti Jarca, jer će se tokom iste ponovo vraćati. Rekla bih, stižu nam dve godine ozbiljnih opomena, kao kada neko deranu uporno lupa čvrge, s nadom da batine nisu neophodne.

Za dlaku izbegnut globalni rat
Zivot plus, 12. mart 2023. godine

Pluton nije planeta koja ukazuje na brze promene. Naprotiv. Njegov tranzit često, na dnevnom nivou, deluje neprimetno. To je energija transformacije i onoga što je neminovno, kao što su smrt i rođenje. Dakle, tamo gde vam se nađe u natalnom horoskopu, najavljuje korenitu promenu koja dolazi hteli vi to ili ne. Možda nećete ni biti svesni kako se stvari menjaju, tek kada sve prođe i kada se budete osvrnuli, videćete da više ništa nije isto. Recimo, on je u znaku Jarca od 2008. godine. Osvrnite se, šta se promenilo u polju koje vam je zahvaćeno ovim znakom. Promene, na ličnom planu, nisu bile nagle, razvijale su se postepeno.

Milom ili silom, jedan segment života mora da umre da bi se rodio drugi. Astrološki savet je uvek isti, a to je da u promene moramo ući dobrovoljno i kontrolisano jer je to jedini način da ublažimo nekada surovi plutonovski princip koji, ukoliko ga ignorišemo, stvari prisilno i na traumatičan način, stavlja na mesto.

Bez obzira na to što je ovo opis dejstva na ličnom planu, identičan princip je primenjiv i na globalnom. Dakle, ulazimo u ciklus posledica onoga što se zbivalo od 2008. godine. Treba li pomenuti veliku krizu koja je zatresla planetu te iste godine. Više nema izvlačenja, plutonova mačeta surovo će saseći sve što je pogrešno urađeno.

Finansijski sistemi, krediti, pozajmice, mešetarenja, muvanja, dužnička ropstva, štancovanje novca, ucene… ovog puta, prisilno klize u sunovrat. Ono što je, početkom 2020. godine, Saturn u Vodoliji učinio životnom ritmu i stilu (epidemija, karantini, život je stao) to će Pluton (novac, finansije, pozajmice, krediti, ropstvo) učiniti sistemima vrednosti i novcu na globalnom planu. Dakle, stiže nam velika finansijska kriza, veća od prošle. Pluton traži potpuni raspad svega što je improvizovano u prethodnom ciklusu. Ponovno podizanje moguće je kroz nove sisteme, dogovore, zakone…

Za utehu, rekla bih, astrološki je obećavajuće to što je Saturn, veliki sudija, „za dlaku“ utekao iz Vodolije čime je, čini mi se, izbegnut naročito težak scenario koji je mogao da se manifestuje kroz globalni rat ili prirodne kataklizme.

Podsetimo se šta Saturn u Ribama donosi:

 • Saturn (ne, nemanje, restrikcija) u Ribama (gas).
 • Informativno (mediji – Ribe) zahlađenje (Saturn). Ulazimo u vreme nemanja informacija, ali i blokiranju (Saturn) manipulacija (Ribe).
 • Venera (hrana) je egzaltirana u Ribama. Saturn u ovom znaku blokira ekonomiju i ukazuje na nedostatak hrane – glad.
 • Saturn (neverovanje, skepticizam) u Ribama (religija, duboka znanja, optimizam). Civilizacijsko razočaranje.
 • Saturn (ne) osećaj, vera (Ribe). Dve i po godine bezosećajnosti i religijskih previranja.

Saturn je planeta koja opisuje kraj. Njegov boravak u poslednjem zodijačkom znaku ovog ciklusa opisuje upravo to – kraj. Ali da ovo ne bi zvučalo fatalistično, treba naglasiti da ne zaboravimo – gde je kraj, tu je i novi početak…

Šta Pluton u Vodoliji donosi:

 • Kraj kapitalizma, rađanje novog društvenog uređenja koje će biti kombinacija komunizma i socijalizma.
 • Raspad svih „planetarnih skupština“ i formiranje novih. Sva globalna udruženja, unije i društvena „tela“ ulaze u raspad da bi se formirala nova. (Ujedinjene nacije?)
 • Ekspanzija informacionih i komunikacionih sistema, ali, pre toga stari prolaze raspad.
 • Planetarno pregrupisavanje. Saveznici se raspadaju, rađaju se nova savezništva.
 • Postoji još jedna simbolika Plutona, a to je kao što i samo njegovo ime kaže „bogat“. On nije vladar samo podzemlja već i svega onog što u Zemlji postoji. Dakle, rude i to one koje abnormalno bogate. Nije teško zaključiti šta će, osim finansija biti glavni uzrok raspada sistema – rudna bogatstva. A, za šta su potrebna? Pa, za energiju – Vodolija. („Pluton“ na latinskom prevedeno kao Pluto, izvedeno iz grčkog imena Plouton, što znači „bogati“)
 • Prethodni kolaps (2008. godine) otpočeo je urušavanjem bankarskih sistema (krediti, dugovi, pozajmice) padom tržišta nekretnina. Posle je sve išlo lančano. Ovaj kolaps, koji nam stiže, otpočinje urušavanjem bankarskih i finansijskih sistema, padom velikih sistema osiguranja (državnih?) kao i komplikacija na energetskom tržištu. U praksi, sve je prilično zamršeno, ali, suština je u tome da Pluton ruši sve sisteme (Vodolija) koje smo izgradili, naročito one koji su globalni.
 • Teško je nabrojati šta se sve menja ovim tranzitom pošto će isti potrajati narednih dvadesetak godina (januar 2044.). To upravo opisuje Plutonovu sporost, ali i surovost, jer, to je planeta umiranja i ponovnog rađanja. Do kraja ovog ciklusa ništa više neće biti isto. Počev od bankarskog sistema, društvenih uređenja, saobraćaja, komunikacije… Ne postoji segment života u kome Vodolija nema umešane svoje prste, jer, pored ogromne simbolike, jedna od najvažnijih je organizacija, humanost, ljudska vizija i plan.

Jasno, pred nama je manifestacija ludila ljudskog mozga koji, da bi evoluirao mora prvo da sahrani sva dosadašnja uverenja kako bi se rodila nova. Da bismo „preživeli“ sve ove promene, univerzum ih je „razvukao“ na 20 godina, taman koliko je dovoljno da se nemoguće učini mogućim i obrnuto. Jer, Pluton (transformacija, smrt i ponovno radjanje) u Vodoliji (sistemi) teško da može da prodje bez revolucije na raznim nivoima.

Više o uticaju tranzitnog Plutona na natalni horoskop, ČITAJ OVDE

drugi članci

spot_img

interesantno