Horoskop Srbije: Zašto su vladari gubili glave

drugi članci

Evo jednog zanimljivog načina da se pogleda horoskop Srbije, i to kroz živote (ili stradanja) naših velikih vođa.

Uran je ušao u Bika, a to je oduvek na ovim prostorima označavalo tragedije, promene i opasnost za vlast. Duša Srba, ali i narod u celini, predstavljeni su Mesecom u Škorpiji – večita patnja i stradanja.

HOROSKOP SRBIJE

Ovih dana nema astrološke teme koja se ne tiče skorašnjeg ulaska planete Uran u znak Bika. O njegovom uopštenom dejstvu nema smisla pisati, jer ćemo se takvih tekstova tokom trajanja njegovog tranzita načitati. Ono što je važno za ovu priču, jeste njegova primarna simbolika, to jest energija koju on predstavlja.

Kao vladar Vodolije, ova planeta predstavlja sve što se u astrologiji podrazumeva pod pojmom novo, revolucionarno, stiglo iz budućnosti, šokantno, nepredvidivo, genijalno, veštačko, nestalno, naglo, prevrtljivo… Mogli bismo ga opisivati u beskraj, ali ukratko, suština ove planete je − promena.

Uran nas civilizacijski vodi napred.

Kada astrolog pomisli na uranovca, on imenuje Nikolu Teslu, kada traži revoluciju u nekom mundanom horoskopu, on obavezno razmatra položaj ove planete. Jer, Uran je simbol novog doba, napretka koji dolazi iz neke druge dimenzije. A znamo, promene uvek bole, pa čak kada su i najbolje.

Pošto se radi o transcendentalnoj planeti čiji je tranzit spor, njegovo je dejstvo na ličnom nivou ograničeno na osetljive tačke koje osoba ima u svom natalnom horoskopu. Naime, ukoliko vam se na putanji tranzitnog Urana nađe ascendent, Sunce, Mesec, Venera, Merkur, Mars ili Jupiter, možete očekivati životne preokrete. Osim toga, ako i ne pravi direktan aspekt s nekom od nabrojanih planeta, njegovo ćete dejstvo shvatiti tek kada ono prođe. Na primer, kada prođe tranzit, osvrnete se i shvatite da vam je protekli period zaista bio u simbolici promene, koje je Uran nagovestio.

Ali, ono što je interesantnije, to je Uranov nagoveštaj promena koje će se odigrati na mundanom planu (horoskopi država), a pošto je naša Srbija pod jakim uplivom znaka u koji je sada Uran ušao – Bika, pravo je vreme da se osvrnem na to šta nam budućnost sa Uranom na čelu, donosi.

Nagoveštaji su počeli već prošle, 2018. godine, kada je Uran privremeno ušao u Bika, od maja do novembra, najavio promene, pa se potom vratio u Ovna. Astrološkim znalcima ovaj period je mogao biti upečatljiv zbog jedne interesantne podudarnosti. Naime, baš pred ulazak ove planete u znak Bika, u našoj je državi emitovan, na sva zvona spektakularno najavljen, istorijski serijal „Nemanjići, rađanje kraljevine”. Boravak Urana u znaku Bika je trajao kratko, taman kao nekakav nagoveštaj onoga što će uslediti u godinama koje dolaze, a tokom kojih će Uran ploviti ovim važnim znakom za Srbiju.

Tu počinje priča o mundanom horoskopu naše države.

Godinama se astrolozi spore oko toga koji je pravi datum koji obeležava začetak države Srbije. Mnogi istorijski trenuci su bili ozbiljni kandidati da se na osnovu njih sačini horoskop naše države, ali samo jedan zaista, uvek i bez greške, opisuje zbivanja, kako u prošlosti, tako i u današnjici. Za taj horoskop uzimamo vreme kada je Stefan Prvovenčani krunisan, a taj horoskop i danas daje informacije o životu naše države.

Dakle, osnovni horoskop države Srbije izgleda ovako: Ascendent se nalazi na 26. stepenu Bika, Pluton u Lavu na samom kraju 4. polja, Uran, Saturn u Vagi u 6. polju, u istom polju i Mesec u Škorpiji, Mars u 7. u Strelcu, Venera, Merkur, Sunce u Jarcu u 9, osa Mesečevih čvorova u 4/10 polju, Jupiter i Neptun u Ovnu u 12.

Sve ove planete kažu.

Ovo je narod konzervativan, trpeljiv, naviknut na stradanje i glad. Okrenut je prošlosti, pravičan, voli muziku, pesmu i ima sklonost ka inostranstvu. Na sve ovo ukazuje podznak u Biku, i Venera s Merkurom i Suncem u Jarcu u 9. polju. Ovo je narod kome pripadaju njiva, zemlja, poljoprivreda, stočarstvo.

Duša Srba, ali i narod u celini, predstavljeni su Mesecom u Škorpiji.

Tužan položaj za narod jedne države, jer predstavlja velike tragedije, smrtna stradanja, sakaćenje populacije. Ambijent koji je Srbima i te kako poznat…

Sudbine vladara

O ratovima svedoči Mars u 7. polju, a tužne sudbine naših vladara predstavljene su napadima teških planeta Urana i Saturna s jedne strane, i Jupitera i Neptuna s druge, koji združeno ugrožavaju vladara predstavljenog Suncem, ali i teritoriju.

Sve u svemu, mundani horoskop Srbije je, može se reći, prilično težak. Jasno, mi znamo kakva nam je istorija i bez astrološke analize. Ali, upravo interesantni astrološki aspekti iz prošlosti kojima su opisana nekadašnja dramatična zbivanja, intrigiraju da vidimo gde smo danas i šta će biti dalje.

Ono što je upečatljivo u našoj istoriji, jeste da smo oduvek imali sklonosti da svoje vladare obezglavimo, ubijemo. To i nije toliko čudno ako znamo da je Ascendent našeg mundanog horoskopa na zloglasnoj zvezdi Algol. Osim osnovnog značenja ove zvezde: smrt, ubijanje, zlo, davljenje, ona prvenstveno predstavlja obezglavljivanje, koje ne mora biti na fizičkom nivou. U ličnim horoskopima ona je često umešana kada se porodice razdvajaju, brakovi razvode, veliki sistemi cepaju na dva dela, ukratko − glava se odvaja od tela.

Ascendent našeg mundanog horoskopa opisuje nas u celini, ovo je polje koje u ličnom horoskopu predstavlja JA, a u mundanom MI. Dakle, iz naroda se uvek može iznedriti jedan koji će na sebe uzeti ulogu egzekutora.

Foto: Misho Govorcin
Foto: Misho Govorcin

O ovome, ako se osvrnemo u istoriju, nema potrebe dalje pričati… Uzela sam za test nekoliko istorijskih trenutaka kada su stradali naši vladari. Tačnije, vodila sam se tranzitima Urana, a podstaknuta astrološkim podatkom da je tranzitni Uran bio na 0 stepeni Bika (baš kao i danas dok pišem ovaj tekst), upravo u oktobru 1934. godine, kada je ubijen kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Da je Uran u horoskopu države Srbije izuzetno važna planeta potkrepljeno je činjenicom da je 10. polje, koje predstavlja vlast, kralja, vladara, u znaku kojim ova planeta vlada, Vodoliji. Ovo samo po sebi predstavlja sudbinu države u kojoj će se vladari i vlast stresno smenjivati.

Tranzitna promena znaka uvek nosi promenu ambijenta, a kada to najavi Uran, promena je šokantna. Ipak, ovde postoji još jedna interesantna tačka koja je uglavnom uvek bila uključena kada su stradali naši vladari. Ta tačka je na samom kraju znaka Lava, a ujedno i 4. polja. Tu se nalazi zloglasni Pluton u uskom aspektu (dakle jakom) sa Severnim Mesečevim čvorem.

Pokazaće se da su sve tragedije ovog tipa uvek bile najavljene aktivacijom ovih tačaka u srpskom mundanom horoskopu.

Tranzitni Uran

Smrt kneza Mihaila Obrenovića obeležio je tranzitni Uran koji je kvadratirao mundani Uran, tranzitni Saturn je kvadratirao progresivnog Plutona, uz to i tranzit Mesečevih čvorova koji su se preklopili s onim iz osnovnog horoskopa.

Dalje, smrt Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Progresivni Uran na mundanom Saturnu i u kvadratu prema mundanoj Veneri, Merkuru i Suncu, tranzitni Uran egzaktno na vrhu 10. polja… kvadrat Plutona prema Merkuru i Suncu, vladar progresivnog 10. polja (dinastija, vlast, kraljevska porodica) u 4. polju, koje opisuje kraj i sahranu.

Ovo ubistvo predstavlja kraj dinastije Obrenović.

Naravno, u svim ovim primerima ima još aspekata koji opisuju dešavanja koja sam navela, ali ovde je težište na poguban uticaj Urana u horoskopu države Srbije. Sve ovo me navodi na pitanje šta je to što će nam Uran u svom novom ciklusu promena doneti?

Analiza može biti beskrajna i zbunjujuća za čitanje. Ali, ukratko, ako se držim Urana, to izgleda ovako.

U progresivnom horoskopu Uran se nalazi na vrhu 4. polja u znaku Vage, samo jedan stepen udaljen od Saturna osnovnog horoskopa. Ovo donosi bolne udarce, neočekivane događaje, iznenađenja i neprijatnosti, sve se dešava u polju koje predstavlja teritoriju naše države.

S druge strane, tranzitni Uran ulaskom u znak Bika menja opšte raspoloženje i vibraciju svih Srba. Postajemo nestrpljivi, skloni preokretima. Ovaj tranzit, videli smo već kroz istoriju, nosi veliki rizik za vlast, kako uopšteno, tako i na ličnom nivou (oprez predsedniku i premijerki).

Naravno, kada su ovakve astrološke teme, uvek prvo pomislimo na probleme vezane za Kosovo. Međutim, ako se setimo šta nam se sve dešavalo tokom sličnih konstelacija, nije na odmet naročito naglasiti potrebu za velikim oprezom čak i na ličnom nivou, prvenstveno ljudima koji su na čelu Srbije.

Sve ovo se ne može analizirati a da se ne razmotri položaj planeta u horoskopima osoba koje nas vode, prvenstveno Aleksandra Vučića. Njegova jasna pozicija koja se vidi u horoskopu Srbije, prikazana je njegovim progresivnim Suncem koji se nalazi na samom vrhu 10. polja progresivnog horoskopa Srbije. Školski primer vladavine.

Dakle, Aleksandar Vučić jeste rođen sa Suncem u Ribama, ali je njegovo progresivno Sunce stiglo do 2. stepena Bika. Upravo na to mesto uskoro stiže Uran i donosi potencijalne preokrete. S druge strane, progresivno Sunce srpskog horoskopa nalazi se baš na (pretpostavljenom) vrhu Vučićevog 10. polja koje predstavlja njegovu vladavinu. Sve ovo ukazuje da je upravo on taj koji je predstavljen izazovnom slikom horoskopa Srbije. Ako ovome dodam gomilu progresivnih planeta koje su se grupisale u znaku Bika u predsednikovom horoskopu, neću pogrešiti ako još jednom naglasim koliko je neophodan oprez na svakom nivou.

Ako bismo pokušali da izvedemo neku vremensku odrednicu koja bi ukazala na to kada je najkritičnije, to bi bio početak 2020. godine, jer tada će se sastaviti tranzitni Saturn s Plutonom na Suncu srpskog horoskopa. Ovo je veoma težak aspekt koji ukazuje na probleme s teritorijom. Pored toga, sklapa se veoma opasna progresivna opozicija Marsa i Plutona, i to baš na mestu gde se u osnovnom horoskopu nalaze Mesečevi čvorovi, a oni su uvek uključeni u scene sudbinskih dešavanja na koja mi nemamo uticaja. Ovaj aspekt je usko povezan sa oružanim sukobima i atentatima.

Ovaj kratak osvrt na potencijalne događaje koji nam dolaze ima za svrhu upozorenje, jer i najteži aspekti se mogu prevazići ukoliko se na vreme pripremimo. I sada, da se vratim na početak i seriju „Nemanjići, rađanje kraljevine”.

Prekrajanje istorije

PRVI SRPSKI HOROSKOP, ANALIZA 11.3.2019, (TRECE OKO)
PRVI SRPSKI HOROSKOP, ANALIZA 11.3.2019, (TRECE OKO)

Tih dana, dok su se ređale epizode, opšta atmosfera prekrajanja, menjanja, ubeđivanja oko istorijskih činjenica, jeste upravo simbolika slike Urana koji ulazi u znak Bika u horoskopu Srbije. Sijaset grešaka koje su se pojavile u seriji, ali i brojni znalci koji su, svako na svoj način, tumačili našu istoriju, upravo je astrološka slika naroda kome je prvo polje, ascendent u Biku, a Venera, vladar tog polja, u znaku koji predstavlja istoriju i prošlost − Jarcu. Pošto se pored Venere, tu nalaze i Sunce i Merkur, eto nama rasprave (Merkur) oko istine (Sunce).

Serija je pokrenula brojne polemike, što je ogledalo našeg neodgovornog odnosa prema sopstvenom poreklu, a zazvao je nepovoljan utisak aspektom Saturna iz Vage, koji je situaciju zamrznuo. Naprosto, nije nam dato da se usaglasimo, a sve to zato što ne poštujemo sebe na pravi način.

Pozitivna strana uranovske energije koja je taknula naše nacionalno biće, jeste u tome što je nešto počelo da se pokreće. Vreme je da se konačno trgnemo (Uran u Biku) i osmislimo najbolji način kojim bismo sopstvenoj istoriji i svim tragičnim stradanjima naših predaka dali jedan omaž. Pokušaj ekranizacije rađanja naše države jeste dobar početak, ali samo ako je to prvi korak ka putu ozbiljne rekapitulacije naše istorije.

Da bismo krenuli u budućnost (Uran), neophodno je pokloniti se precima (Saturn). Konstantno ponavljanje istorije sledi samo ukoliko lekcije besomučno iznova učimo, a nikako da ih naučimo. Godine koje su pred nama, bez obzira na to što nam stižu i ozbiljni udarci, predstavljaju pravo vreme za kulturni i obrazovni preporod.

Srbija ide u promene koje nastaju prvo duboko u nacionalnom biću.

I, dok pišem ovaj tekst, posvećen ulasku Urana u znak Bika, kao još jedna potvrda tačnosti horoskopa Srbije, stiže mi vest da je Pedagoški muzej upravo dobio novog direktora. Uran ulaskom u znak Bika, emituje pozitivne vibracije promene koje su usmerene prema znaku Jarca. Muzeji su mesta koja se bave prošlošću − Jarac, u njemu su Venera, Merkur i Sunce. Prva simbolična promena je pokrenuta, Venera, Merkur i Sunce se raduju. (Da li će biti čudno ako navedem i to da je novi direktor rođen u Biku i da u istom znaku ima još neke, dobroćudne planete…)

Scena je tu, likovi su tu, predstava može da počne. Srbijo, spremi se. Uran u Biku je stigao.

Drama Miloševića

U jesen 2000. godine Uran je u svom tranzitu kroz 10. polje Srbije, napravio kvadrat sa Mesecom. Ovo jeste slika revolucije izazvane velikom nervozom i gubitkom strpljenja ojađenog naroda (Mesec u Škorpiji).

Slobodan Milošević, inače, u svom natalnom horoskopu je imao Sunce-Merkur na Plutonu srpskog horoskopa, a sve to u jakom kvadratu sa Saturnom i Uranom koji predstavljaju dramatičan pad.

Đinđićeva smrt

Evo u kom je položaju bio Uran u horoskopu Srbije u vreme smrti premijera Zorana Đinđića. Tranzitni Uran (predstavnik 10. polja srpskog horoskopa), upravo je promenio znak (najavio iznenadnu promenu), i ušao u Ribe (koje uvek predstavljaju maglu, mutne radnje, vreme mešetarenja).

Tu gde se našao tranzitni Uran nalazi se tačka egzaktne opozicije prema Plutonu i Severnom čvoru u horoskopu Srbije, a u progresivnom tu se nalazi i Mesec.

Tranzit prevrata

Uranov tranzit kroz naše lično, natalno 4. polje može ukazati na promenu mesta boravka, kroz 7. polje preokret u braku, 10. polje promena profesije ili kompletne životne postavke koja predstavlja opšti status osobe… Sve ovo nabrojano možete tumačiti natenane u godinama koje su pred nama.

drugi članci

spot_img

interesantno