Astrologija: Proricanje i raširene zablude

drugi članci

Česta tema koja prati astrologiju, jeste da li astrolog treba da kaže sve što vidi u horoskopu klijenta, kao i koliko je njegovo tumačenje pouzdano. Ljudska radoznalost je beskrajna, ali, po pravilu, niko nije spreman da čuje loše vesti vezane za sopstveni život.

S druge strane, opravdano je pitanje – čemu služi loša prognoza ukoliko čovek nije dobio savet kako da izbegne opasnost?

ASTROLOGIJA, PRORICANJE I ZABLUDE

Astrologija je izuzetno moćna nauka. Ne postoji događaj koji astrološki nije vidljiv, ali isto tako ne postoji astrolog, niti je ikada postojao, koji je bio apsolutno nepogrešiv u svojim prognozama. Vladanje ovim znanjem podrazumeva život pod pritiskom stalnih pitanja sa svih strana, nekada iz čiste radoznalosti, nekada iz zabave, nekada iz muke. Koji god da je motiv, značaj astrološkog odgovora je uvek isti.

Psihološka i „egzaktna“?

U astrološkim krugovima poslednjih decenija se govori o podeli astrologije na psihološku i „egzaktnu“. Ova druga, po tvrdnjama onih koji je propagiraju, podrazumeva tačne detaljne prognoze, dok je „psihološkom astrologijom“ moguće opisati samo tip ličnosti.

Ova podela nanosi štetu, ne samo nauci, već ljudima uopšte.

„Egzaktnom“ astrologijom, ili tačnije „egzaktnim tumačenjem“, astrolog klijentu daje detalje predstojećih događaja. Ovaj način analize je opasan i zbog toga je na udaru religije, ali i psihologije kao nauke. Ne postoji ni jedan argument koji bi potkrepio pretpostavku da je ovakav vid tumačenja koristan za osobu čiji se horoskop analizira.

U natalnoj karti nekog pojedinca satkano je sve – od genetskog nasleđa, psihološkog potencijala, okruženja u kom se nalazi, pa do puta koji će osoba, ukoliko bude živela vođena svojim nesvesnim nagonima, proći u ovom životu. Ako čovek dobije informaciju da će mu sudbina biti teška, tragična ili bilo šta slično, on praktično postaje programiran za tako nešto – jer se unapred prepušta najavljenoj stihiji života.

Prava svrha je da se čoveku objasni šta da promeni.

Klijentu treba objasniti na čemu mora da radi i kako da savlada svoj karakter koji ga vodi u problem, pri čemu se loša prognoza nikada ne saopštava. Dakle, puko proricanje ne služi nikome u korist, osim samom astrologu koji unovčava svoje znanje.

Drugo, suvim proricanjem se negira jačina ljudske volje jer, ako neko dobije informaciju da će se nešto desiti, onda to podrazumeva da on tu ništa ne može da uradi. U potpunosti se zanemaruje najvažniji deo ovog učenja, a to je da svi mi snagom svoga uma možemo mnogo.

Pažljivo birajte astrologa

Put samospoznaje nije lak, ali nam na tom putu astrologija može pomoći da odgonetnemo obrasce razmišljanja i ponašanja koji nas vode na dno, kao i one koji nas vode na vrh.

Dakle, pažljivo birajte svog astrologa i ne prihvatajte nikakvu prognozu ukoliko vam uz to nije saopšten i savet kako da istu izbegnete ili bar – ublažite.

PROGNOZE BEZ NADE
Decenijama unazad astrološke prognoze su sve sumornije i mračnije. Takav uticaj na kolektivno nesvesno je poguban, jer se stvara opšta atmosfera bespomoćnosti zbog čega se čitava civilizacija dovodi u stanje duhovne smrti. Ovo za rezultat daje sve jadniju globalnu sliku.

Oduzeti čoveku nadu je isto što i ubiti ga. Vredne pažnje su samo one prognoze koje daju i savet kako da se zaobiđu događaji koji su na vidiku.

drugi članci

spot_img

interesantno