Mesec – kakva majka, takva ćerka

drugi članci

Ako nas zanima majka u natalnoj karti, treba imati na umu da osnovna astrološka simbolika opisuje da Mesec, između ostalog, primarno ukazuje upravo na našu majku. Znak, polje i aspekti govore o tome kakvog smo emotivnog sklopa, to jest šta nam je ona dala.

Ali, ako želimo nešto konkretnije, na prvom mestu moramo uzeti u obzir kog je pola vlasnik natalne karte.

Pa tako, ako u ženskom horoskopu Venera opisuje kakva je ta osoba kao devojka, Mesec opisuje kakva će biti kada postane majka. Dakle, dok je devojka, ona je Venera. Kada postane majka, ona postaje onaj isti Mesec koji je opisao njen kompletan odnos sa majkom od perioda fetusa, pa do kraja života.

MAJKA U NATALNOJ KARTI

Još od davnina je ovo instiktivno primećeno i iz toga je izvučena poznata izreka „kakva majka, takva ćerka“. Jer, samo jedna astrološka slika opisuje kako je njena majka nju nosila i kako će ona jednog dana nositi svoju bebu u stomaku.

Primera radi, ako vlasnica horoskopa ima Mesec u lošem aspektu sa Plutonom (smrt, mržnja), to govori da je njena majka u trudnoći možda želela da abortira ili je preživela neki drugi stres iz simbolike Plutona.

Ovim aspektom osoba dobija problematičan odnos sa majkom na raznim nivoima, od mržnje, svađe i nerazumevanja, pa do najgoreg scenarija – njenog ranog gubitka. Slika se ponavlja kada i sama postane roditelj uz dodatne probleme sa matericom, produženim krvarenjima, kao i problematičnim i bolnim dojenjem.

Lančano, problem se seli sa kolena na koleno.

Ovakav aspekt se često nalazi u genezi jedne familije. Znamo da se zbog delovanja hormona (Venera) žena trudnoćom potpuno menja. Ali, astrološko objašnjenje zbog čega neke žene dožive trajne transformacije, jeste upravo u preuzimanju drugačije energije koja je predstavljena Mesecom.

Pa tako, na primer, Venera u Ovnu, Mesec u Biku jednog ženskog horoskopa (ukoliko i ostatak horoskopa to potvrdi), daće vitku energičnu devojku koja nakon porođaja potpuno menja svoju fizionomiju i trajno ostaje gojazna. Ili, Mesec u Jarcu opisaće da će nakon porođaja biti depresivna, hladna i plačljiva, zapuštenog izgleda.

Majka u natalnoj karti Suzana Ban Astrolog

MESEC U MUŠKOM HOROSKOPU

U muškom horoskopu Mesec, osim njegove majke, opisuje i kako on zamišlja ženu koja bi mogla biti majka njegove dece, dok Venera govori kakvu on devojku želi za zabavu i kakve mu se cure sviđaju. Pa tako, hteo on to ili ne, kao što mnogi muškarci to i priznaju, kada vidi lepu Veneru (devojku), on zamisli nju u ulozi svog Meseca, zamisli je u ulozi žene-majke po onom principu po kojem je to naučio u svojoj kući.

I odmah zna da li je to devojka samo za zabavu ili nešto ozbiljnije.

Problem nastaje kada su ove dve planete loše položene, onda on ne može da proceni šta želi. Zbog toga, često čujemo da je neko oženio devojku koja „uopšte nije njegov tip“, pa pored svoje majke koja ga, zbog problematičnog položaja Meseca frustrira, on dobija još jednu majku, ali svoje dece.

Dakle, ako u muškom horoskopu imamo dobar aspekt između ove dve planete, znamo da će taj srećnik oženiti ženu svojih snova.

KAKO PREPOZNATI PROBLEMATIČAN MESEC
Ponekad nije potrebno da pogledamo natalnu kartu da bismo znali da osoba ima problematičan Mesec. Ako neko ima bolove u želucu, gastritis ili čir, odmah znamo da mu je ova planeta ugrožena, da emotivno nije dovoljno stabilan, kao i da mu je odnos sa majkom na neki način problematičan.

Ovo su najčešće psihosomatske bolesti modernog doba, što i nije čudno jer savremeno materinstvo podrazumeva umornu, nervoznu i često odsutnu majku (Mesec), što za rezultat daje emotivno nestabilnu decu.

drugi članci

spot_img

interesantno