Prognoza za 2023 – Mart presudan!

drugi članci

MART PRESUDAN!

Dok su sve oči uprte u aktuelni ratni sukob između Rusije i Ukrajine, čini se da ne postoji osoba kojoj na umu nije glavno pitanje kada će se planetarni haos završiti i da li će se i kako, u budućnosti, odraziti na ostatak planete?

Pre nego što se usredsredim na detalje, uopšteno bih prokomentarisala sadašnji trenutak i pravac koji se formira za narednih godinu i duže.

Udar na humanost

Astroloska prognoza za 2023
Suzana Ban, astroloska prognoza za 2023. godinu, objavljeno u štampanom izdanju Trećeg oka, 7. decembra 2023. godine

Naime, iza nas su više od dve godine kosmičkog zemljotresa koji nas je dobrano prodrmao. Setimo se, početkom 2020. godine, ulaskom Saturna u Vodoliju otpočeo je tranzit koji je udario na sve što je vodolijansko.

Ovaj znak predstavlja humano društvo, društvena uređenja, partije, sisteme, komunikaciju, aviosaobraćaj, planiranje, druženje, prijateljstvo. Nije li prvi i glavni odgovor na pandemijski udar bio upravo to, beg u izolaciju. Nismo li se poljuljali kao humana bića. U strahu od bolesti padale su maske, surovost ljudskog roda iskazana je u potpunom kapacitetu. Nisu li se države širom sveta sebično zatvarale u paničnom strahu od bolesti. I nije li upravo izolacija i sklanjanje bilo jedino sigurno spasenje od zaraze.

Pandemija je proizvela nesagledive posledice, a jedna od glavnih je bespovratno srozavanje ljudskih prava kao i maksimalna otuđenost, samim tim što se tehnički-tehnološki sada već besomučno oslanjamo na kompjutere i društvene mreže. Sve to, u dalekoj perspektivi, donosi duboke promene na nivou ljudskog mozga, a da li su dobre – pokazaće vreme. Astrološki gledano sasvim sigurno nisu dobre jer je Saturn planeta blokade i ograničenja pod čijim „udarom“ nastaju trajno nepromenjive posledice.

Pandemija je u proteklom periodu pratila ritam tranzitnog kretanja Marsa, pa su se sojevi virusa i intenzitet bolesti menjali na svakih pedesetak dana, taman onako kako je i ova planeta menjala znak. Ovo je važno razumeti kako bi se bolje sagledao početak rata u Ukrajini i naglo jenjavanje snage virusa, jer, jedno se na drugo nadovezalo, a to nije slučajno.

Opasno proleće

Sada kada znamo da se bog rata, Mars, ostrvio u svom punom kapacitetu, potresavši kompletnu planetu, baš kao što je to dve godine ranije prouzrokovao i virus, nema dileme da pretpostavimo da će se čitava planetarna papazjanija zakomplikovati taman onoliko koliko na to upućuju tranzitni Saturn u Vodoliji, Uran u Biku i zloslutan Pluton u Jarcu. A intenzitet ove astrološke slike nije naivan, setimo se, planeta se na svim nivoima trese mesecima, ne postoji životni segment u našoj civilizaciji koji nije pod čekićem teških i korenitih transformacija.

Razvoj aspekata ide u smeru dodatnih komplikacija što upućuje da je zima, koja je pred nama, posebno rizična i komplikovana. Vrhunac zgusnute energije dešava se u martu 2023, pa se može reći da je taj mesec presudan, bar kada je u pitanju aktuelni sukob između Rusije i Ukrajine.

Ipak, taj mesec kao da donosi promenu pozorišta u kome se odigrava neka predstava. Da li će biti novog ratnog sukoba ili je ovo planetarno presvlačenje u drugo ruho samo ukaz na moguća nova rešenja, videćemo dalje u analizi zemalja koje su uključene u sukob.

Pomračenje Sunca i Meseca

Takođe, aktuelna pomračenja Sunca i Meseca, u narednoj godini, ukazuju na velike elementarne nepogode, oluje, grmljavine, poplave, bujanje reka, mržnju, ratove, krvoprolića…

Reklo bi se, ne baš optimističan signal koji nam ova dva svetla šalju. Jer, radi se o nebeskim telima koja, svako na svoj način, suptilno objedinjuju svest i podsvest u celinu ljudskog bića. Jer, Sunce (svest) daje mogućnost da svoje duševne, emotivne, dubokoutisnute mesečeve potrebe ispoljimo i realizujemo tako što ih prvo iznesemo na svetlost dana iliti svest. Ova dva svetla opisuju kako razumemo i reagujemo na sve ono što nas okružuje. Aktuelna pomračenja ovih svetala ukazuju na dramatična dešavanja tokom godine koja je pred nama.

Što se tiče snažnih aspekata sporih planeta, koje bez greške opisuju globalnu situaciju kao i tok razvoja naše civilizacije, aspekti su sledeći.

Plutonov ulazak u Vodoliju naslanja se taman na Saturnov izlazak iz iste. Taman onako da nasledi trend, ali na brutalniji i ogoljeniji način.

Pluton u Vodoliji završava ono što je Saturnu promaklo iako je otpočeo. Kao što sam već rekla, Vodolija predstavlja humano društvo, ulaskom Plutona u tu simboliku, stiže najava završnog perioda. Ipak, tranzit upućuje da će to ove godine kratko trajati, taman onoliko koliko je potrebno da najavi šta nas čeka u godinama posle 2023. Jer, Pluton se od juna se vraća u Jarca odakle će u januaru 2024. konačno ponovo ući u Vodoliju. Tada počinje novi ciklus, a šta to donosi, tema je za naredne godine…. Za sada je važno da znamo da 2023. godina ne donosi epohalna razrešenja. Jer, tek 2024. godina nosi energiju istorijskih promena i preokreta. A o tome, kada dođe vreme za to.

Vladimir Putin

„Onaj ko uzme oružje, biće uništen. A sa svima ostalima možemo da razgovaramo“.

Ovo je samo jedna od kategoričnih njegovih izjava čime je svojevremeno uneo pometnju i najavio da će beskompromisno donositi odluke kada je u pitanju preraspodela snage i moći na svetskoj političkoj sceni.

Već sam pisala o tome da horoskop Vladimira Putina ne najavljuje baš svetlu budućnost. Pored sve njegove moći, progresivni i tranzitni položali planeta ukazuju na to da je on krenuo putem bez povratka. Nakon što Saturn uđe u Ribe (mart 2023.) njegova moć prilično gubi snagu, jer, planeta prepreke, blokade i bola polako ulazi u kvadrat prema njegovom Mesecu, a to je u natalnoj astrologiji uvek loš predznak. Ovaj tranzit je intenzivno aktivan do polovine 2024. godine pa prema tome, teško je zamisliti da osoba pod ovakvim uplivom nešto krupno, vredno čestitanja, postiže. Naprotiv.

Pored toga, baš negde pri kraju proleća i tokom leta 2023, progresivne planete najavljuju kraj jednog životnog ciklusa. Mesec kao signifikator životnih opasnosti, na Suncu i progresivnom Marsu, ukazuje na kraj. Da ne zbunjujem astrološke laike, kratko bih definisala da ako Vladimir Putin pregura (ili preživi) do jeseni, niko ga neće skinuti s vlasti. Astrološka slika je takva da ukazuje ili životni kraj i slava njegovog lika i dela u budućnosti (kraj ali za neke ostaje junak) ili trajno ustoličenje. Meni lično ovo miriše na kraj

Tajanstvena Rusija

Svaka država ima svoj neki, takozvani, osnovni (iliti „genetski“) horoskop, a pored ovog i pomoćne koji predstavljaju planetarne trenutke kada su nastajala neka nova uređenja. Kada je Rusija u pitanju, svi horoskopi do kojih sam došla i koje pratim ukazuju na opasnost ozbiljnog problema koji može da nastane na samoj teritoriji ove države.

Jasno, mi više ne znamo šta da gledamo kao teritoriju ove države jer se u prošlosti cepkala i sastajala. Ipak, ako uzmem u obzir da je horoskop Vladimira Putina vrlo zloslutan, pa na to dodam da državi Rusiji dolaze „hladni“ dani, pa začinimo to tranzitom Saturna kroz Ribe (od marta 2023. do kraja 2025.) ne može se izvesti bilo kakav drugi zaključak osim da je ovoj državi mračan period u najavi.

Iako mnogi astrološki znalci tvrde da je Rusija u simbolici Vodolije, bliža sam tvrdnji da su oni Ribe. Veliki značaj za sudbinu zemlje ima planeta Neptun, koji je inače vladar Riba. U genetskom horoskopu Rusije, Neptun je u znaku Vodolije, što znači da je egzaltiran.

Ovakav Neptun je doneo zemlji višedecenijsku vladavinu komunizma, potpomognutu mehanizmima kojima ova planeta vlada kao što su zavere, logori, beda i potpuna višedecenijska izolacija ove zemlje.

Da bi potkrepili ove tvrdnje, dovoljno je sagledati osnovne osobine ovog naroda po kojima su poznati širom sveta.

Ribe predstavljaju opijate, pa su Rusi nadaleko čuveni po ispijanju alkohola a na prvom mestu votke. Opstanak pobožnosti uprkos surovoj vladavini komunizma u proteklom veku, takođe opisuje jak uticaj Riba na ovim prostorima.

Poznati po dugogodišnjim izolacijama, izgnanstvima i surovim zatvorima i logorima, oni su dugo bili predmet sažaljenja (Ribe) ostatka sveta. Narod je bio zatočen u granicama svoje države, veoma su teško dobijali dozvole da otputuju u inostranstvo. Jak uticaj znaka Riba u kome je planeta Venera (umetnost) egzaltirana iznedrila je čuvenu svetsku školu baleta. Čuveni su i po kompozitorima klasične muzike, kao i izvođačima, što nije čudno jer kako komponovanjem tako i izvođenjem vlada ista planeta, Neptun.

Često se Rusi pominju i u kontekstu jake mafije. U astrologiji, kriminal i mafiju simboliše 12. polje kojim vlada znak Riba. I niko, u stvari, ne zna, gde su granice dejstva ove energije, jer je ovaj vid njihove organizacije potpuno zatvoren i nepristupačan za klanove pripadnika drugih naroda.

S druge strane, znamo da su najveće svetske rezerve nafte i gasa upravo u Rusiji. Ovim resursima vladaju Ribe i vladar tog znaka Neptun. Ali ovo dejstvo se tu ne završava. Beskrajne dubine ove simbolike opisuju da ovo uporište moderne Rusije nije zasnovano na jednostavnoj trgovini već na manipulacijama kojima će ova zemlja, u vremenu koje dolazi, postati ozbiljan kandidat da zavlada svetom.

Dvoličnost i tajnovitost znaka Riba ukazuje da će se ova zemlja služiti svim zakulisnim sredstvima na putu ostvarenja svojih ciljeva. Na tom putu, egzaltiranost Neptuna u znaku Vodolije, obećava mnoštvo preokreta i iznenađenja kojima će Rusi ostatku sveta dokazati da su zaista potpuno nepredvidljivi.

U mundanoj astrologiji država će biti najbolja upravo na onim poljima kojima vlada znak pod čijim je dejstvom. Znak Riba vlada špijunažom i tajnim organizacijama. Zbog toga nije čudno što je Rusija upravo poznata po čuvenom Komitetu državne bezbednosti, ili, skraćeno KGB, čija su polja dejstva i nakon rasformiranja ostala pod velom misterije.

Dakle, kada sve ovo sagledamo jasno je da je Rusija na čelu s Vladimirom Putinom potpuno nepredvidiva. Takođe, jasno je da u rat s Ukrajinom nisu krenuli da bi odustali i neće birati sredstva da isto dovrše onako kako su zamislili. Ipak, tranzit Saturna koji u martu ulazi u Ribe i tu će ostati dve i po godine govori o tome da su pred Rusijom teški dani.

Novi rat na drugoj strani sveta?

Dok je Mars u Blizancima, do marta 2023. godine, intenzivira se borba za pregovore, ali svi pokušaji zavšavaju novim manipulacijama, sukobima i svađom.

Koliko god Vladimir Putin delovao odlučno i surovo, prejaka simbolika Vage u njegovom horoskopu manifestuje ozbiljnu manu, a to je kolebljivost. Dakle, na pitanje zašto Rusija nije svom silom udarila na Ukrajinu, odgovor leži u Putinovoj kolebljivosti. Naime, on bi da završi ono što smatra da mora, ali, istovremeno se bori s dubokom potrebom za harmonijom. Mnogo je opasniji i spremniji na delovanje onda kada je direktno isprovociran i kada mu je agresija nametnuta. Baš kao što je i izjavio u čuvenoj rečenici koju sam navela na početku.

Posebno teška slika u njegovom horoskopu je njegovo okruženje. Uzmimo za primer njegovog generala koga krasi nadimak Armagedon. Sergej Surovikin je čovek čiji natalni horoskop ukazuje na izuzetno napet i zaista surov karakter. I u njegovom se horoskopu vidi da mu sledeće proleće ne donosi prosperitet, naprotiv. Ovaj čovek ima horoskop osobe kojoj stižu veliki gubici. Ćorsokak u kome se može on naći zaista može isprovocirati surove poteze. Ovo je slika u kojoj nema pobednika, naročito ako se on bude pitao.

Sve u svemu, deluje kao da će se na proleće sukob Rusije i Ukrajine nekako zalediti, ući u pat poziciju. S druge strane planeta svu pažnju usmeriti na neku novu muku, ili rat na drugoj destinaciji. Možda Kinu i Tajland?

Ukrajina

U mundanom horoskopu neke države Mesec predstavlja široke narodne mase, narod. Upravo na mestu gde se nalazi njihov mundani Mesec, Saturn je ove godine išao napred nazad. Nema potrebe da ukazujem na to kako izgleda stradanje jednog naroda u ovakvom državnom horoskopu. To isto smo mi u Srbiji doživeli devedesetih godina prošlog veka i to pod istim astrološkim uplivom. Ono što zabrinjava je ostatak horoskopa ove države koji ne obećava lepu budućnost. Četvrto polje mundano opisuje teritoriju, a planeta koja vlada ovim poljem je Venera koja je sada pod žestokim udarom tranzitnog Saturna.

Što se teritorije tiče, biće rascepkana na komadiće (jak upliv Device). A od proleća, nakon totalne „smrti“ rađa se nova formacija koju ćemo zvati Ukrajina, ali, mira tamo neće biti još minimum 3 godine. To što se od proleća bude formiralo neće biti ono za šta se Ukrajinci danas bore. Na neki način, biće izdani. Izuzetno je jaka astrološka slika „izdaja“ „neostvareno očekivanje ili obećanje“.

Rekla bih, Ukrajina je žrtvovana. A to će oni, do jeseni 2023. godine jasno shvatiti.

Vladimir Zelenski

Ne znam postoji li nepovoljnija osoba koja je mogla da dođe na čelo jedne države. U horoskopu pojedinca, raspored planeta opisuje kako će se okruženje osećati dok je osoba na čelu. Dakle, predsednik jedne države uplivom svojih energija sinhronicira s narodom. Njegov Mesec opisuje kako se ljudi osećaju, a natalni Mesec Vladimira Zelenskog je u Lavu, upravo u krajnje lošem aspektu prema Mesecu ukrajinskog horoskopa. U prevodu – sudbina i potrebe naroda te države su u koliziji s onim što im Zelenski donosi. I ne treba biti astrolog pa uvideti to.

Međutim, nije samo njegov Mesec u Lavu taj što najavljuje stradanje jer on sam po sebi, u tom znaku, nije loš. Ono što donosi ogromnu opasnost za predsednika a time i njegov narod je izuzetno naglašena, skoro egzaktna, slika njegovog ličnog tragičnog stradanja.

Dakle, ovaj čovek se uživeo u ulogu (Mesec u Lavu voli predstave i aplauze) tragičnog stradalnika i time uveo čitav narod u isti. Naravno, ulogu ne igramo tako što je sami sebi dodelimo, naprotiv. U pozadini mora postojati režiser.

Kada gledamo astrološki, jasno je kao dan. Vladimir Zelenski je pion u šahovskoj igri u kojoj je unapred žrtvovan. Nažalost i tu sudbinu trpi i narod Ukrajine.

U 2023. godini, najkasnije oko proleća Zelenskom se menja „naredbodavac“ i kreće njegov vrtoglavi pad. Njegov Jupiter u Blizancima najavljuje izgnanstvo i da će biti izdan od strane onih koji su mu nešto obećali, ali, ostatak horoskopa ukazuje i na smrtnu opasnost. Mišljenja sam da je ovo drugo egzaktnije.

Kada sagledam iz daljine Rusiju, Ukrajinu, Putina i Zelenskog, na žalost, ni za koga se ne vidi se srećan kraj.

To, verovatno, znači da u senci „sede“ pravi igrači.

Amerika

Što se tiče ratobornosti, mundani horoskop ove države opisuje veoma spremnu borbenu gotovost i potrebu za akcijom, naročito dok je Mars u Blizancima (mart 2023).

Takođe, tranzitni Saturn jeste do polovine marta na njihovom Mesecu, narod nije najsrećniji zbog situacije, ali, trpi. Ovo je potkrepljeno činjenicom da mundani Mesec u Vodoliji nema teške aspekte – kad je teško Amerikanci iako su nervozni i izlaze na ulice, oni izdrže.

Ipak, od početka 2023. strategija ove države ukazuje na ozbiljan zaokret. Ili menjaju opredeljenje u odnosu na svetsku situaciju (Rusija-Ukrajina) ili, izvesnije, dolazi promena u raspodeli vlasti.

U trenutku pisanja ovog teksta rezultati izbora u SAD nisu završeni, ali, bez obzira na ishod, duboke promene pristižu.

Da li je u pitanju odlazak Bajdena?

Džo Bajden

Planete koje su najavile njegov dolazak na vlast izgubile su snagu krajem proleća ove godine, ali se to vešto krije. Trenutno, njegov progresivni Mesec ide ka zloslutnim kvadratima s progresivnim Marsom i natalnim Jupiterom. Natalno, ovo ukazuje na ozbiljne teškoće, a ako bih htela da budem direktna, on će se u 2023. godini milom ili silom povući.

Ako se to desi, na čelo dolazi potpredsednica…

Kamala Haris

Ovo je horoskop osobe koju ne bismo želeli da bude na čelu neke uticajne formacije, a kamoli države. Ipak, njen horoskop ukazuje da tokom marta (plus-minus mesec dva) dolazi na novu snažnu poziciju. Pred njom je promena statusa, a ono što ona ima u svom natalnom horoskopu asocira na – kraljevsku poziciju. Pa, zar predsednikovanje Amerikom nije nešto što liči na to?

Ukoliko se to dogodi, do kraja mandata predstoje tragična stradanja na teritoriji SAD, šokantni teroristički napadi i mnogo nasilja.

Kada je u pitanju spoljna politika, ukoliko ova žena bude odlučivala, predstoje nam glavobolje. Jer, njen natal je obeležen ogromnom agresijom koja je maskirana manipulativnošću i podmuklim potezima.

Gledano astrološki… biće dobro ako sam pogrešila…

Kina

Da li je promena scenarija u martu 2023. godine nagoveštaj da se Kina sprema na agresiju na Tajvan?

Horoskop predsednika Si Đipinga nije pouzdan pošto se na internetu pojavljuju dva datuma. Svi svetski mediji izveštavaju da je rođen 15. juna, a na wikipediji naši izvori tvrde da je pravi datum 1. jun.

Ukoliko je rođen 15. juna, progresivne planete najavljuju brze i neočekivane odluke. Ovo može ići u prilog tezi da će se na proleće odlučiti na agresiju na Tajvan.

Mundani horoskop Kine nagoveštava zaokret u odnosima s Rusijom, a opet, s druge strane, iako predstoji nekakvo odvajanje, nastavak astroloških aspekata ukazuju na tajnu komunikaciju. Ovo govori o tome da je Kina ozbiljan igrač i svoje adute uopšte ne pokazuje otvoreno. Turbulencije u odnosima s Rusijom uopšte neće biti ono što nam se bude činilo.

Kada su u pitanju svetske prilike, astrološki gledano, pred nama je stresna i turbulentna godina, obojena preokretima i šokovima.

Nemačka

Ovo je država koju aktuelna pomračenja prilično remete. Osim što ih očekuju velike elementarne nepogode i poplave, narod je sve nestrpljiviji. Sva slika ovih pomračenja sručiće se na ovu državu. Demonstracije, nasilje i mogući problemi s vladarima. Astrološki gledano, ova država pokušava iz potaje da razreši svoj problem s energentima. Moguće je da do proleća pronalaze neke tajne „prolaze“, međutim, od proleća se sve to menja.

NATO

Već sam pisala o tome koliko je tranzitni Jupiter opasan kada je u pitanju ova organizacija. Njihove četiri planete u Ovnu gladne su sile i ratovanja. Veoma opasan period od 20. decembra 2022. do polovine maja 2023. godine. Ovde treba naglasiti da je naročito opasan period do polovine marta, jer, tranzitni Mars aktivira progresivne planete NATO-a, a pošto se sve odvija u Blizancima, pod udarom (nepovoljnim aspektom) od strane Neptuna, ovo je slika žestoke manipulacije, laži i izazivanja povoda zbog koga bi se podigli njihovi avioni. Scenario već viđen.

Srbija

Ćudi prirode neće poštedeti našu državu. Godina koja je pred nama donosi velike izazove s elementarnim nepogodama, naročito su moguće poplave.

Što se tiče opšteg raspoloženja, kakve god da su globalne nedaće, izdržaćemo.

Do proleća problem s Kosovom mora biti krajnje definisan. Pluton u 4. polju osnovnog mundanog horoskopa ukazuje na pretnje i pretenzije na našu teritoriju. Ovaj „pritisak“ od leta opada.

Što se tiče struje i energenata situacija nije ništa bolja nego u Evropi, ali, to nije glavni problem u horoskopu naše države. Planete upozoravaju na veliku nezaposlenost i ekonomske probleme. Standard stanovništva rapidno opada.

Bez obzira na to što svi očekujemo rasplet tokom naredne godine, tek 2024. donosi velike izazove i krupne promene u našem sistemu. Dakle, sve ono što ćemo proći 2023. u službi je pripreme velikog finala sledeće. Dobra vest je što je krajnji ishod u budućnosti, do 2026. povoljan za našu državu. Do tada, moramo izdržati.

Crna Gora

Tek od 2026. godine možemo očekivati da će se u ovoj državi sistem stabilizovati. Do tada traju previranja, politički usponi i padovi.

Što se tiče naredne godine, april mesec može biti pogodan za izbore ili neke velike odluke. Ipak, svaka nova vlast koja se formira (pre ili na proleće) biće kratkog daha, jer krupne promene dolaze opet već od jeseni.

Naredna godina je u znaku otkrivanja velikih korupcija, ali, za razliku od poslednjih par godina, sistem će početi da funkcioniše. Saturn oslobađa drugo polje mundanog horoskopa i izlazi iz tame. Drugim rečima, sve ono što se znalo ili slutilo na krilima nove energije biće procesuirano. Padaju krupni igrači koji su bili nedodirljivi.

Narod u Crnoj Gori treba da razume jednu jednostavnu astrološku logiku. Srbi i Crnogorci se nikada neće udružiti jer su potpuno različite energije. Na vlasti će uvek biti neko ko kraj sebe ima Albance. Srbi i Albanci će se lakše sporazumeti nego Albanci i Crnogorci.

Bez obzira na to što Srbi, zbog Kosova, imaju komplikovan odnos s Albancima, na energetskom nivou lakše razumeju i prepoznaju jedni druge, jer, poveznica im je genetsko sećanje na glad i mučeništvo. Lavovskoj energiji Crnogoraca mučeništvo je potpuno stran pojam, jer, njih vodi ego i potreba za visokim dostojanstvom. Izlaz je u dogovoru, a nikako ubeđivanju. Prihvatanje različitosti i poštovanje onog ko je prekoputa, jedini je spas za državu.

Suzana Ban, astrološka prognoza za 2023. godinu
Mart je presudan! Suzana Ban, astrolog

Šta donosi Saturn u Ribama

Vratimo se na osnove astrologije:

  • Saturn (ne, nemanje, restrikcija) u Ribama (gas).
  • Informativno (mediji – Ribe) zahladnjenje (Saturn). Ulazimo u vreme nemanja informacija, manipulacija (Ribe) činjenicama (Saturn).
  • Venera (hrana) je egzaltirana u Ribama. Saturn u ovom znaku blokira, u prevodu: nemanje hrane – glad.
  • Saturn (neverovanje, skepticizam) u Ribama (religija, duboka znanja, optimizam). Civilizacijsko razočaranje.
  • Saturn (ne) osećaj (Ribe). Dve i po godine bezosecajnosti.

Saturn je planeta koja opisuje kraj. Njegov boravak u poslednjem zodijačkom znaku ovog ciklusa opisuje upravo to – kraj. Ali, da ovo ne bi zvučalo fatalistično, treba naglasiti da ne zaboravimo – gde je kraj, tu je i novi početak. Pa hajde da se što bolje pripremimo za ono što dolazi od 2026. godine.

drugi članci

spot_img

interesantno