znaČaj Četvrtog polja natalnog horoskopa

 

U astrološkoj karti postoje četiri glavna polja koja daju odgovore na pitanja: ko sam (prvo polje horoskopa, podznak ili ascendent, AC), iz kakve porodice dolazim (četvrto polje, genetsko nasleđe, IC), gde idem (deseto polje, MC) i sa kim se susrećem na svom životnom putu (sedmo polje, DSC).

Ova polja se nazivaju ugaonim poljima i u astrološkim tumačenjima spadaju u pozornice ključnih životnih događaja. Tu je smešteno sve ono što suštinski čini naš karakter.

Svako polje je beskrajna priča za sebe, ali, četvrto se izdvaja s posebnim značajem jer osim što opisuje odakle dolazimo, opisuje i okolnosti našeg porodičnog okruženja i doma i na kraju naš odlazak s ovoga sveta pri čemu se u tom polju mogu videti detalji kao što je sahrana, spomenik i mesto počivanja.

Škorpija na vrhu četvrtog polja je najčešći primer u horoskopima osoba čije su koće spaljene i uništene tokom prethodnih ratova. Ukoliko je, uz to, prisutna neka od teških planeta, Pluton, Saturn, Neptun ili Uran, astrološka prognoza je nepogrešivo nepovoljna.  

Za ozbiljne astrološke analize nije od koristi informacija gde će i na koji način neko biti sahranjen, time se bavi neko ko želi da fascinira sagovornika. Prava vrednost ovog natalnog polja je u podacima o poreklu. Stara narodna izreka je da što kolevka odljulja to motika zakopa u astrološkom smislu je istinita.

Ovo polje opisuje naše genetsko nasleđe, najpre u smislu porodičnih odnosa. Vidi se ambijent nastanka i razvitka jedne porodice, a kroz to i njen put dalje. Nasuprot ovog polja je deseto polje koje opisuje krajnji domet. Opozicija kao aspekt između ova dva polja ukazuje na uzročno posledični odnos gde se jasno vidi da ukoliko je genetsko nasleđe opterećeno teškom i destruktivnom energijom, domet porodice ne može biti dalek. Jedno polje se bez drugog ne analizira.

Osobe koje imaju teške planete u ovom polju, ili ako je planeta koja vlada ovim poljem u teškim aspektima sa drugim planetama, treba da izbegavaju simboliku ovog polja. Drugim rečima, neko ko dolazi iz porodice u kojoj su se dešavale tragedije, stradanja, mučenja i bilo kakva zlostavljanja, tokom svog života treba da izbegne formiranje nove, sekundarne, porodice. Osim toga, opasnost vreba i u domu, naročito ako je u ovom polju prisutan vladar osmog polja koji predstavlja smrtne opasnosti.

Ovakvi slučajevi su po pravilu prisutni u horoskopima ljudi koji su u proteklim ratovima izgubili svoj dom i otišli u izbeglištvo. Da im to polje nije darežljivo opisuje i to što su česti slučajevi da kada jednom odu sa svoje rodne grude, teško formiraju novo domaćinstvo. Pa čak i oni koji su uspeli finansijski da se oporave, često doživljavaju razne drame koje u vestima običnim posmatračima bude nevericu. Pa tako nije neobično kada u nekom zemljotresu najgore prođe kuća porodice koja se tu doselila bežeći od ratnih strahota. Narodno je verovanje da nesreća nikad ne dolazi sama, a astrološko objašnjenje je da se okolnosti uvek odvijaju u okviru onoga što je dato. Ako je to loše, boljitka nema na vidiku.

Ovo polje ima snagu celog horoskopa, jer ako je u njemu satkano nešto loše, i najbolji aspekti i idealan ostatak horoskopa može biti u potpunosti blokiran.

S druge strane, jako i dobro četvrto polje uvek obećava uspeh tokom života i berićetan završetak jer je osobi dato da uživa u toplini i sigurnosti svoje porodice. Čak i kada ostatak horoskopa ukazuje na probleme, dobri aspekti iz ovog polja daju osobi snagu da uspešno prevaziđe sve i postavi temelje na kojima će graditi put ka sledećem životu.

Suzana BAN