ZmijonoŠa, novi
horoskopski znak ili zabluda

Poslednjih dana ponovo je popularna tvrdnja o postojanju 13. horoskopskog znaka, Zmijonoše. Ideja nije nova, ali je interesantno to što su sa tim podatkom, sada, izašli astronomi iz Amerike. Pre 16 godina, na takođe senzacionalan način, isto "otkriće" iznela je i jedna naučnica, članica Kraljevskog astronomskog društva. Reč je o sazvežđu Ofiukus koje se nalazi između Škorpije i Strelca, a bilo je poznato još u Mesopotamiji, u doba Asirskog carstva, 2.000 godina pre nove ere. Međutim, razlozi zbog kojih se u astrološkom učenju taj znak ne uzima kao zaseban su brojni.

Do sada je otkriveno 88 sazvežđa, od čega je četrdesetak otkriveno u skorije vreme, a ostala su poznata od davnina, neka i hiljadama godina. Među njima su i sazvežđa koja zovemo zodijačka a koja su po zodijačkim znacima dobila imena. Pa tako, sazvežđe Aries je analogno znaku Ovna, Taurus znaku Bika i tako redom. Dakle, zodijačko sazvežđe nije isto što i zodijački znak

To svakako ne znači da se ne proučava uticaj ostalih sazvežđa, jer Sunce putujući ekliptikom sakuplja sva zračenja, pa ih šalje na Zemlju. Dejstvo i položaj nezodijačkih sazvežđa su posebna grana astrologije koja postoji vekovima. Sva ta sazvežđa sastavljena su od zvezda, koje, u zavisnosti od svoje veličine, imaju i određeno dejstvo. Uticaj tih zvezda u astrološkom tumačenju je veliki i, često, u markantnim horoskopima upravo taj stepen na kome se nalazi neka lična planeta može odigrati krajnje specifičnu ulogu, koja je upravo diktirana simbolikom te zvezde nekretnice.

Osam zvezda nekretnica

Za astrološko tumačenje sazvežđa Zmijonoše uzima se u obzir osam zvezda koje se nalaze na 2, 3, 5, 9, 17, 22, 25. i 29. stepenu astrološkog znaka Strelca. Ukoliko se vaše Sunce ili neka lična planeta nalaze na nekom od ovih stepeni, tek tada je važno da ih proučite.

U starim astrološkim knjigama sva sazvežđa su mitološki obrađena, pa tako i sazvežđe Zmijonoše ili Rukovalac sa zmijama. On predstavlja Ofiukusa sa dve zmije, koje su obmotane oko njega. Astrološki, ovo sazvežđe označava veliko znanje i moć isceliteljstva, ali i tamnu stranu, zlo. Konkretno i specifično dejstvo ovog sazvežđa osetiće se samo ukoliko se Sunce ili neka lična planeta natusa nađe na nekoj od osam značajnijih zvezda koliko ih ima u ovom sazvežđu. Dakle, tvrdnja da postoji trinaesti znak nema osnova, jer, tom logikom, u osnovnu zodijačku podelu, uvrstili bi i ostala poznata sazvežđa u okviru kojih se nalaze i te kako, za astrološko tumačenje, značajne zvezde.

A kakva bi zbrka nastala govori i to da u okviru samo jednog astrološkog znaka, na primer, Škorpije, imamo 22 značajne zvezde, koje pripadaju različitim sazvežđima. Dakle, kada se kaže da je neko rođen u znaku Škorpije, to znači da je Sunce bilo na nekom od 30 stepeni dela ekliptike koje tako zovemo, a koje je pod uticajem određenih specifičnih zračenja različitih sazvežđa. Zbog toga je važan datum rođenja, jer na osnovu njega određujemo na kom je stepenu bilo Sunce, pa pored svega ostalog što nam ono govori, utvrđujemo i da li je pod dejstvom neke zvezde nekretnice koja daje preciznije tumačenje koje se izvlači iz mitološke slike sazvežđa kome zvezda pripada. Sve ovo važi i za sve ostale horoskopske znake.
Dakle, u astrološkom učenju epohalno otkriće sazvežđa Zmijonoše nije ništa novo jer se dejstvo ovog sazvežđa, kao i drugih, proučavaju već vekovima.

Suzana BAN