SVE ZABLUDE PRORICANJA

  Česta tema koja prati astrologiju je da li astrolog treba da kaže sve što vidi kao i koliko je njegovo tumačenje pouzdano. Ljudska radoznalost je beskrajna ali, po pravilu, niko nije spreman da čuje loše vesti vezane za sopstvenu sudbinu. S druge strane, opravdano je pitanje čemu služi loša prognoza ukoliko čovek nije dobio savet kako da izbegne opasnost.

Astrologija je izuzetno moćna nauka. Ne postoji događaj koji astrološki nije vidljiv, ali isto tako ne postoji astrolog, niti je ikada postojao, koji je bio apsolutno nepogrešiv u svojim prognozama. Vladanje ovim znanjem podrazumeva život pod pritiskom stalnih pitanja sa svih strana, nekada iz čiste radoznalosti, nekada iz zabave, nekada iz muke. Koji god da je motiv pitanja, značaj astrološkog odgovora je uvek isti.

U astrološkim krugovima poslednjih decenija se govori o podeli astrologije na psihološku i "egzaktnu". Ova druga, po tvrdnjama onih koji je propagiraju, podrazumeva tačne detaljne prognoze, dok je "psihološkom astrologijom" moguće opisati samo tip ličnosti. Ovakva podela nanosi ogromnu štetu, ne samo ovoj nauci, već ljudima uopšte. "Egzaktnom" astrologijom, ili tačnije rečeno "egzaktnim tumačenjem" astrolog klijentu daje detalje predstojećih događaja. Ovaj način analize je opasan i zbog toga je na udaru religije, ali i psihologije kao nauke. Ne postoji ni jedan argument koji bi potkrepio pretpostavku da je ovakav vid tumačenja koristan za osobu čiji se horoskop analizira.

Decenijama unazad astrološke prognoze su sve sumornije i mračnije. Takav uticaj na kolektivno nesvesno je poguban jer se stvara opšta atmosfera bespomoćnosti zbog čega se čitava civilizacija dovodi u stanje duhovne smrti što za rezultat daje sve jadniju globalnu sliku. Oduzeti čoveku nadu je isto što i ubiti ga. Vredne pažnje su samo one prognoze koje daju i savet kako zaobići događaje koji su na vidiku.

U natalnoj karti nekog pojedinca satkano je sve, od genetskog nasleđa, psihološkog potencijala, okruženja u kom se nalazi pa do puta koji će osoba, ukoliko bude živela vođena svojim nesvesnim nagonima, proći u ovom životu. Ako čovek dobije informaciju da će mu sudbina biti teška, tragična ili bilo šta slično, on praktično postaje programiran za tako nešto jer se unapred prepušta stihiji života. Prava svrha astrologije je datakvom čoveku objasni šta je to što mora da promeni, na čemu mora da radi i kako da savlada svoj karakter koji ga vodi u problem, pri čemu se loša prognoza nikada ne saopštava. Dakle, puko proricanje ne služi nikome u korist osim samom astrologu koji unovčava svoje znanje.

Drugo, suvim proricanjem se negira jačina ljudske volje jer, ako neko dobije informaciju da će se nešto desiti, onda to podrazumeva da on tu ništa ne može da uradi. U potpunosti se zanemaruje najvažniji deo ovog učenja, a to je, da svi mi, snagom svoga uma možemo mnogo. Put samospoznaje nije lak, ali nam na tom putu astrologija može pomoći da odgonetnemo obrasce razmišljanja i ponašanja koji nas vode na dno, kao i one koji nas vode na vrh.

Dakle, pažljivo birajte svog astrologa i ne prihvatajte nikakvu prognozu ukoliko vam uz to nije saopšten i savet kako da istu izbegnete ili, bar, ublažite.

Suzana BAN