VAŽNOST MESECA u horoskopu

       - Sta kazete o kombinaciji Lav/Ovan?

- Ja sam Jarac a ona Vaga, mi se ne slazemo?

- Moj podznak je Skorpija? Kakav sam?

Nema tog astrologa koji u praksi nije gubio strpljenje pokusavajuci da objasni zbog cega ne moze da da pouzdan odgovor napamet i zbog cega je jako vazno pogledati celu kartu.
Informacija od koje polazimo, osim polozaja Sunca i stepena podznaka (ascedenta) je i GDE SE NALAZI MESEC. Zasto?
Ako nam Sunce govori kakvu zivotnu snagu, vitalnost i energiju posedujemo, podznak (ascendent) opisuje kako idemo u akcije i kojim putem stizemo do cilja, sta nam govori Mesec?
Znamo da je Mesec Zemljin satelit. Njegov uticaj je osetan i vazan samo na nasoj "lopti" tj. samo za nas "zemljane" (ljude, zivotinje, biljke i minerale). Astroloski, u trenutku naseg rodjenja, Mesec je obojio nasu psihu i njen sastav: emocije, nasledno pamcenje, indidivualno, mastu, san, sanjarenje, licno i kolektivno nesvesno. Postoje i druga simbolike, ali ovde cemo se zadrzati samo na ovoj.
Dakle, Mesec kao reziser nase psihe i emocija jako je vazan u formiranju nase licnosti. Svi potencijali koje nam Sunce salje mogu doci u pitanje ako nam je Mesec u horoskopu ugrozen ili se nalazi na "problematicnom" mestu. Emocije nas vode kroz zivot i to je ono sto nas razlikuje od drugih zivih bica, prema tome, vaznost polozaja Meseca u najmanjoj meri je isti kao i vaznost polozaja Sunca.