nova godina, susret
proŠLOSTI I BUDUĆNOSTI

Postoji mnogo tumačenja kako su nastale i zbog čega se koriste petarde tokom dočeka Nove godine. Kako je sve počelo je nevažno za astrološko viđenje te pojave, interesantna je simbolika koju sam čin eksplozije predstavlja.

Običaj stigao iz Kine

Postoji verovanje da je običaj bacanja petardi i pravljenja velike buke nastao još u vreme stare Kine. Osim toga, u njihovoj kulturi je običaj da se u trenutku dočeka Nove godine ljudi oblače u garderobu crvene boje. Svi ti običaji rastumačeni su kao verovanje da se na taj način odbija loša sila, to jest đavo.

U astrologiji, upravo je Saturn planeta koju, stara učenja zovu "velikim zlotvorom" i "đavolom". Takođe, egzaltiranost (najjače dejstvo) Saturna u znaku Vage upravo potvrđuje da je ovaj običaj nastao kod njih, jer je Kina, upravo, predstavljena znakom Vage. Uz sve to, planeta koja najjače deluje u znaku Jarca je Mars, koji simboliše i crvenu boju.

Ne postoji praznik na svetu koji je toliko opšteprihvaćen kao što je Nova godina. Bez obzira na razlike u kulturama, odstupanjima u tumačenju kalendara, skoro u svim delovima sveta, u trenutku kada časovnik otkucava ponoć, običaji su da se pali vatromet i bacaju petarde.

U astrologiji Novu godinu predstavlja Jarac i planeta koja njime vlada, Saturn. O ovome znaku sam dosta pisala, ali za ovu priču podsetiću da ovaj znak vlada vremenom, prošlošću, kalendarom, satima.

U realnom životu dejstvo ove energije, u Novogodišnjim praznicima, se manifestuje upravo kroz opšte sabiranje na svim nivoima. Na ličnom, prisećamo se kakva je bila godina koja je iza nas. Na opštem i na globalnom nivou, bombarduju nas sa svih strana informacijama kakav je bilans u raznim sferama života. Sa svih strana stižu rezultati svega onog što smo u proteklih 12 meseci uradili. Koliko je rođenih, umrlih, koliko je bilo nesreća, koliko stradalih, kolika je inflacija, ko je šta uradio ili nije. Ovo je period preseka bez koga nije moguće ući u nešto novo i otpočeti sve ispočetka. Uspešnost zavisi od količine uložene energije i truda koji smo uložili u minulom periodu.

Znak koji sledi iza Jarca je Vodolija i njen vladar Uran ali i suvladar Saturn. Vodolija predstavlja budućnost, planove, želje i nadu, ali i eksplozije i buku. Suvladarstvo Saturna u ovom znaku je samo na prvi pogled kontradiktorno. Naizgled dve energije u potpunosti suprotne, povezane su jednostavnom logikom a to je da bez prošlosti nema ni budućnosti, kao i to da se budućnost, kroz trenutku sadašnjosti pretvara u prošlost. Pa tako, u tom trenu, kada časovnik (Saturn) otkucava ponoć, susreću se dva maga, Saturn i Uran, prošlost i budućnost, i u tom susretu, uranovski, sledi eksplozija buke u sadašnjosti koja najavljuje novu stranicu kalendara.