Osobe roĐene u znaku Škorpije kroz istoriju

Moć i nesagledive dubine u koje Škorpija može da uroni, najbolje je ilustrovati primerima nekih poznatih ličnosti koje su, svaka na svoj način, ostavile neizbrisiv trag u istoriji.

Na našim prostorima živeli su i radili ljudi koji su svojom fanatičnom prirodom stvorili dela koja su zlatnim slovima upisana u istoriju naših prostora.
Jedan od njih je Karađorđe Petrović, ljuti predstavnik ovog znaka, osim što je srpski narod podigao na ustanak, ostao je upamćen i po surovoj prirodi koju su osetili čak i njegovi bližnji.

Petar Petrović Njegoš, koji se rodio u trenutku kada su Sunce i Uran iz Škorpije pravili trigon sa Plutonom, vladarom istog znaka. Ovaj genijalan aspekt sam po sebi dovoljno opisuje talenat i dubioznu prirodu koja je jedino takva mogla da iznedri veliko delo kao što je "Gorski vijenac" iz koga i danas citiramo stihove kroz koje nam je ovaj velikan otkrivao tajne života.

Da bi se priroda Škorpije iskazala kroz nečiji život ili delo, nije neophodno da ta osoba bude rođena u tom znaku. Horoskopski znak daje podatak gde je bilo Sunce u trenutku rođenja. Zbog toga, ne možemo samo kroz to karakterisati ličnost. Dobar primer je horoskop Emira Kusturice, našeg najpoznatijeg režisera, koji je svetsku slavu postigao upravo filmovima čiji su glavni junaci najčešće bili Romi (Škorpije). On je rođen u znaku Strelca, ali sa čak četiri planete u znaku Škorpije. Saturn, Merkur, Venera i Mesec obrazuju stelijum, aspekt koji se u astrologiji smatra jednim od najjačih. Njegovi filmovi da nisu o Romima bili bi o ratovima i velikim stradanjima. A da sebi nije stvorio lični prostor za ovakvo izražavanje, njegova problematična, nestrpljiva i ponekad agresivna priroda odrazila bi se na mnogo nepovoljniji i suroviji način.

Marija Kiri
Predstavnica škorpijske prirode koja je zbog svoje fanatične opčinjenosti naukom spremno otišla u smrt je Marija Kiri, dvostruka dobitnica Nobelove nagrade. Prvu je dobila za dostignuća u ispitivanju radioaktivnosti (Pluton) a drugu za izdvajanje elementarnog radona (opet simbolika Plutona - cepanje, kidanje). Svoju genijalnost platila je životom. Umrla je od leukemije, izazvane upravo zračenjima kojima je bila izložena prilikom istraživanja.

Još jedan predstavnik drugog znaka, a u čijem je horoskopu znak Škorpije naglašen je čuvena književnica Agata Kristi ili, kako je neki zovu,  "kraljica zločina". Rođena u znaku Device, sa Merkurom (pisanje) i Mesecom (misli) u Vagi u trigonu sa Plutonom (ubistva) i Neptunom (zavere, tajne) u Blizancima (opet pisanje). Pored ovako naglašenog Plutona, još jedna potvrda njene opčinjenosti zločinom je vladar Vage, Venera, koja je smeštena u Škorpiji. Njenu nasilničku maštu spasila je umerenost Vage pa ova žena, ostaje upamćena kao "zločinac" ali samo kroz svoju pisanu reč.

Indira Gandi, još jedna Škorpija, čiji je vladar Mars u opasnom izdajničkom kvadratu sa Jupiterom, slikovit primer funkcionisanja ove energije. Ova državnica je svojom odlukom da napadne zlatni hram, najsvetije mesto Siika (Pluton) ušla u sukob sa njima što je iniciralo odmazdu dva telohranitelja (kvadrat Marsa i Jupitera) i završilo se atentatom u kome je poginula. Ovaj nepovoljan aspekt koji je imala u svom horoskopu osakatio je jačinu njene škorpijske volje i dalo snagu protivničkoj strani da je putem izdaje ubiju.

Primera je mnogo, od Dostojevskog, po mnogima najvećeg pisca svih vremena pa do čuvenih naučnika koji su svojim izumima uticali na tok istorije kao što je Mihail Kalašnjikov. On je napravio čuvenu istoimenu pušku kojom je ubijeno mnogo ljudi. Svi su oni bili ili rođeni u znaku Škorpije ili je bio naglašen ovaj znak, kao i planete koje njime vladaju Pluton i Mars.

Suzana BAN