KO VOLI DA ČITA

 

Može se reći da su neki ljudi rođeni zaljubljeni u knjige. Od ranog detinjstva život za njih je čarolija ispisana prvo dečijim slikovnicama a zatim, kroz prva slova i reči, živopisni opisi sastavljeni u književnom štivu. Astrološkim podelama, kada je pisana reč u pitanju, glavna uloga je pripala znaku Blizanaca. Ali, šta je to što odvaja pisca od čitaoca.

U astrologiji, planeta Merkur predstavlja pisanu reč i svaku vrstu komunikacije. Iz samog položaja ove planete ne može se zaključiti da li će osoba samo strastveno čitati ili će uz to i pisati. Na ovo ukazuju aspekti, ali i kvalitet znaka u kome se Merkur našao.
Pa tako, novinara će dati Merkur u konjukciji sa Suncem, pesnika Merkur u aspektu s Venerom.

Još jedan primer svetske slave je horoskop pisca Dena Brauna. Iako je u trenutku njegovog rođenja Sunce već bilo ušlo u znak Raka, čak tri planete su smeštene u Blizancima. Mars, Merkur i Venera u ovom znaku opisuju ogromnu posvećenost i energiju koja je pretočena u reči donela svetsku slavu.

Merkur u aspektu s Marsom daće predispoziciju da osoba ima dara da na papir prenese stručna znanja, dokumentarna štiva daće Merkur u aspektu s Saturnom, naučna, ali i okultna- aspekt s Uranom. Prevodioc će biti onaj kome je Merkur u aspektu s Jupiterom, ali, ovaj aspekt će ukazati i na osobu koja se bavi izdavaštvom jer je to slika velikih tiraža.

Da li će pisana reč koju smo izneli iz sebe ugledati svetlost dana i stići do drugih ljudi, govori ostatak horoskopa. Da bi naša pisana reč bila obnarodovana, potrebno je, pored naglašenog Merkura koji ukazuje na dar pisanja, imati i pokazatelje u sedmom ili desetom natalnom polju. Pa tako, ako je u desetom polju, na primer, znak Blizanaca onda znamo da će se osoba profesionalno baviti pisanjem jer je ovo polje pozornica profesije i karijere. Opet, ni to nije dovoljno za prognozu velikog uspeha. Da bi neko postao slavan i opšte popularan, mora u svom horoskopu da ima naglašen Jupiter jer je on taj koji umnožava i donosi uspeh. Dobar primer za ovu priču je autor romana Hari Poter, Džoana Mari. Fantastična priča o njenom životu na ivici egzistencije dok je pisala prvi deo ovog sada svetski popularnog romana, potkovana je ličnim horoskopom u kome je uspeh bio zagarantovan. Naime, Jupiter (umnožavanje, štampanje) u njenom natalnom horoskopu je u znaku Blizanaca (knjige), a planeta koja vlada Blizancima, Merkur, je smešten na zvezdi nekretnici Regulus (29. stepen Lava). Ova zvezda je jedna od najpoznatijih nekretnica jer daje upečatljivo jako dejstvo koje se manifestuje kroz kraljevsko superiornu moć kojom nadahnjuje planetu koja se na njoj nađe. Obzirom da se je u Džoaninom horoskopu reč o Merkuru, rekli bismo da je svetska slava bila neizbežna. 

Suzana BAN