Srpska omladina u raljama narkomanije

Pošast modernog doba, narkomanija, astrološki je predstavljena znakom Riba i Neptunom, planetom koja simboliše sve što je mistično i nedokučivo, ali i zablude, iluzije, duševne bolesti i ludila. Takođe, ova planeta vlada psihologijom, podsvešću ali i inspiracijom i uživanjem.

Tanka je linija između doktora psihijatrije, psihijatrijskih pacijenata i osoba koje su sklone da posegnu za sedativima, alkoholom ili raznim vrstama droga. Astrološka simbolika je ista. Razlika je u mehanizmu korišćenja ove energije. Psihijatri leče (Neptun) druge; narkomani, tabletomani, alkoholičari na svoju ruku "leče" sebe (opet Neptun). Kakav će izbor osoba napraviti zavisi od ličnog horoskopa i aspekata koji utiču na ovu energiju, a koja u njihovom horoskopu mora biti naglašena. Zbog toga, nije retkost da čujemo da je psihijatar na kraju postao pacijent sopstvene struke, ili, obrnuto, bivši pacijent postaje psihijatar. Sve ove ljude, vezuje jedna zajednička osobina a to je neiscrpna glad za samospoznajom i uvidom u tajne ljudske, a prvenstveno svoje, psihe.

Treća strana dejstva ove energije je traženje spasa kroz religijsko (Neptun) učenje. Pa tako, najslikovitiji primer u lečenju narkomanije je pacijentovo pristupanje religijskim zajednicama. Onda se iznenadimo kad pred sobom ugledamo osobu, bivšeg narkomana, koji je otišao u drugu krajnost, narodski rečeno "versko ludilo" gde se neptunovska energija na identičan način manifestuje, ali ovog puta na bezbolniji način. Tu je odgovor zbog čega se narkomanija sve uspešnije leči u okviru verskih komuna.

Neptunove obmane
Osoba koja je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je prepoznatljiva po ispijenom izgledu, zamućenog pogleda, zapuštene kose i lične higijene. Psihički je upadljiva, sklona lažima i prevarama. Ceo opis u potpunosti odgovara negativnom dejstvu planete Neptun.

Najkritičniji period za zloupotrebu droga je adolescentsko doba jer mladi tada tragaju za identitetom. U srpskom horoskopu, u petom polju (deca i omladina) imamo planetu Neptun u znaku Vodolije i vladara Urana u znaku Riba. Reciprocitet ove dve planete žestoko opterećuje mladi naraštaj jer, astrološkim definicijama, ovakav položaj opisuje mlade ljude kao kontraše pomućenog uma. Teško je naći način kako sačuvati mlade duševnih bolesti, nastranosti, verskih sekti, verskog ludila pa do masovne opijenosti i kolektivne izgubljenosti.

Planeta koja vlada poljem srpske omladine ukazuje šta se dalje dešava. U ovom slučaju, to je Uran u znaku Riba u šestom polju, polju posla. Dobar aspekt koji pravi sa Jupiterom iz drugog polja opisuje mogućnost zarade velikog novca. U sklopu cele priče ovo je slika ekspanzije preprodaje droge i ostalih psihoaktivnih supstanci kao i mogućnost naše omladine da na taj način dođe do brzog keša što celu ovu astrološku sliku dodatno komplikuje.

Nije potrebno posebno naglašavati kako se sve ovo praktično odražava jer za to je dovoljno otvoriti bilo koje dnevne novine i saznati kolika je dostupnost droge na našim ulicama. Ne zna se da li ima više dilera ili narkomana, kolektivno je izgubljena svest o tome koliko je situacija ozbiljna.

Nepovoljan aspekt Jupitera sa Saturnom i Marsom iz 10. polja (vlast) opisuje neprestanu borbu naše države sa ovom epidemijom ali koja je (zbog lošeg aspekta) slučajno ili namerno, neuspešna i neodgovarajuća.

Suzana BAN