moamer gadafi

 

Proučavanje životnog puta Moamera Gadafija spada u veliki astrološki izazov. Prema zvaničnim podacima, rođen je u okolini Sirta, 7. juna 1942. godine, u beduinskoj porodici. Ne postoji informacija u koliko je sati tačno rođen, pa je jedini način da se to otkrije je pomeranje vremena rođenja dok se položaj polja i planeta ne podudare sa činjenicama iz života. Ta metoda se zove rektifikacija.

Na internetu se može naći teorija po kojoj je on rođen kao dupli Blizanac. Kratkom proverom ovu tvrdnju možemo odbaciti jer svako krupno odstupanje u astrologiji govori o pogrešnom horoskopu. Dakle, u slučaju ovog horoskopa znak Lava bi bio na vrhu četvrtog polja. To polje, između ostalog opisuje sahranu ličnosti i sve ono što nakon toga sledi. Gadafi bi bio javno sahranjen i to uz sve počasti koje ovaj znak simbolizuje.

Da bismo utvrdili njegov tačan horoskop krenućemo od njegovog fizičkog izgleda, to jest, ascendenta. Razbarušena kosa i kraljevski stil odgovaraju simbolici Lava. Ako krenemo od pretpostavke da je rođen sa tim podznakom, u prvom polju će se naći Pluton koji njegovom izgledu i ponašanju daje lucidnost, ubedljivost i beskompromisnost. Takođe, ovo daje i odgovor na pitanje kako je uspeo dugi niz godina da opstane na vlasti. U horoskopu po ovom vremenu rođenja, četvrto polje (sahrana) je u znaku Škorpije (pustinja).

U horoskopu vladara neke države, njegovo četvrto polje opisuje teritoriju države kojom vlada. Dakle, i to se poklapa, Gadafi je vladao pustinjskom državom. Škorpija predstavlja i podvodne reke, pa se i taj podatak poklapa sa činjenicom da je on otkrivenu vodu ispod Sahare, cevovodima sproveo po celoj Libiji, a sve u cilju da ova država postane zelena. O ciljevima neke ličnosti govori 10. polje horoskopa, pa Venera u Biku (priroda, zeleniš, šume, bogatstvo) na ovom mestu, u Gadafijevom horoskopu, daje još jednu potvrdu tačnosti horoskopa. Takođe, Venera u Biku je i hedonizam i finansijsko bogatstvo, pa to potvrđuje njegov životni stil.

Četvrto polje horoskopa nekog vladara opisuje šta će biti posle njegove smrti. U Gadafijevom horoskopu, ovo polje je u Škorpiji sa Plutonom u Lavu i Marsom u Raku u 12. polju. Ovakav položaj Marsa ukazuje na porobljavanje i stradanje naroda, a Pluton u Lavu ukazuje da se to dešava pod vlašću najmoćnijih svetskih sila.

Drugo polje horoskopa opisuje novac. Sunce kao vladar i ovog polja, smešteno je u 11. polje prijatelja. U ovom polju se nalaze i Saturn, Uran, Merkur i Jupiter. Ovako jako polje prijateljstva bi bilo povoljnije da se Merkur nije našao u lošem aspektu sa Neptunom, koji ukazuje na zavere i prevare. Dakle, Gadafiju su mnogi državnici sveta (ali i cele države) dugovali mnogo novca. Upravo je ovaj Neptun signalizator da iza svega što se dogodilo na kraju njegovog života stoji zavera i ogromna količina novca koju je podelio, misleći da na taj način obezbeđuje "prijateljstvo".

Kada je Gadafi došao na vlast, u prvoseptembarskom prevratu 1969. godine, 10. polje horoskopa za koji pretpostavljamo da je tačan, bilo je aktivirano prisustvom tranzitnog Saturna i Meseca na njegovoj Veneri u Biku. Egzaktan trigon sa tranzitnim Suncem objašnjava činjenicu da se revolucija desila bez kapi prolivene krvi. Mesec (narod) egzaltiran (najjače dejstvo) u Biku i u dobrom aspektu s Suncem govori o velikoj planetarnoj zaštiti koju su Libijci imali tog trenutka. Početak Gadafijeve vladavine opisan aspektom Saturna i Sunca objašnjava višedecenijski opstanak na vlasti.

Ipak, nije zanemarljiv horoskop trenutka proglašenja nezavisnosti ove države koji se desio 1951. godine. U tom horoskopu se nalaze Saturn, Mars i Neptun u Vagi i to u kvadratu (lošem aspektu) s Uranom u Raku. Prevedeno astrološkim jezikom, izvesna je revolucija čije su posledice jako nepovoljne i destruktivne za sam narod. Dovoljno je uzeti u obzir da se, upravo kada je Saturn tranzitirao i aktivirao ovu osetljivu tačku osnovnog libijskog horoskopa, desila i revolucija.

Suzana BAN