Era Vodolije Će promeniti svet

Postoje različita mišljenja o tome kada je nastupila era Vodolije. Po nekima, to se desilo otkrićem planete Uran 1781, posle čega je čovečanstvo nesvesno počelo da živi u skladu sa simbolikom znaka Vodolije kojim ova planeta vlada.

Drugi, pak tvrde da se to desilo velikim saborom planeta 1962. godine u znaku Vodolije, a treći, pak, zasnivaju mišljenje na računici astronoma, koji su ulazak naše planete u sazvežđe Riba locirali 150 godina pre Hrista pa prema tome računica početka ere Vodolije zapada u 2010. godinu.

Zbrka oko ovoga uveliko zbunjuje poštovaoce astrologije pa se malo pažnje poklanja suštinskoj simbolici i promenama koje ovo doba donosi.
Uran, vladar znaka Vodolije u astrologiji, vlada ljudskim mozgom, intelektom, velikim otkrićima, veštačkim tvorevinama, kompjuterima, robotima, eksplozijom. Osim toga, simboliše seksualne nastranosti, vanbračne zajednice, razvode, homoseksualnost i sve one vidove socijalnog ponašanja koje su suprotne opšteprihvaćenom modelu našeg vremena.

Da bismo osetili direktan uticaj ere Vodolije, moramo potražiti simboliku koja je naglašena svuda oko nas. Najupečatljiviji primer ovog dejstva je razvoj kompjuterske tehnologije u proteklih 20-tak godina. U rekordno kratkom periodu ovaj vodolijski izum promenio je razvojni tok naše civilizacije.

Velika godina kod starih Grka
Zemlja se ne okreće samo oko Sunca, već i oko svoje ose. Nesimetričnost Zemlje, kao i privlačne sile Sunca i Meseca, izazivaju poremećaj kretanja naše planete. Pravac Zemljine ose u odnosu na zvezde i nebeski svod - nije stalan. Naime, pomera se za jedan stepen svake 72 godine, što predstavlja jedan ljudski vek i opisuje pun krug za 25.920 godina. Dakle, jedna procesiona godina traje 25.920 naših godina. Stari Grci su procesionu godinu nazvali Velikom godinom koja, kada bi se navršila, označavala da se Zemlja vratila na isto mesto na ekliptičnoj liniji. Takozvana velika godina podeljena je na dvanaest meseci koji traju 2.160 godina i svakom je namenjen po jedan zodijački znak. Poslednja tri znaka, pre Vodolije, bila su Bik, Ovan i Ribe.

Egzaltiranost Merkura (svest, misao, reč) u znaku Vodolije proizveo je neviđeni bum u sferi komunikacije. Svedoci smo vrtoglavog razvoja brzine razmene informacija putem Interneta ili mobilne telefonije, kao i pojave novih vidova društvenih (Vodolija) zabava koje se odigravaju na, samo pre 15-ak godina, naučnofantastičan način. Sociolozi imaju pune ruke posla da objasne organizovane mreže kao što su fejsbuk, majspejs ili tviter. S punim pravom neuropsihijatri apeluju na poguban uticaj novog načina života. Niko ne zna kako će se to odraziti na generacije koje tek dolaze. Ipak, tok kojim je čovečanstvo nesvesno krenulo je nezaustavljiv. Dostupnost informacijama, mogućnost lakog učenja, otuđenje i promena osnovnih ljudskih osobina, praktično je robotizacija širokih narodnih masa. Sve je to uvod u skoru ekspanziju velikih naučnih otkrića koja su tek pred nama i koja će tek promeniti svet.

S druge strane, izlaskom iz ere Riba, velike zakulisne radnje, zavere i civilizacijske prevare biće obelodanjene. Izlaskom Neptuna (zavera, tajna) iz znaka Vodolije 2012. godine čovečanstvo će se definitivno oprostiti sa zamućenim kolektivnim nesvesnim koje ga je pratilo proteklih 2.160 godina.

Nastupa novo doba, zajedno sa svim svojim veštačkim tvorevinama koje će u potpunosti srušiti sisteme vrednosti koji su obeležili našu civilizaciju. Kao što je pojam "tranzicija" poguban za narod u državi koja pokušava da preuredi svoj sistem, tako je i prelazak iz jedne ere u drugu, nepojmljiv i svojevrsni je hendikep za savremenike koji su se u njoj zatekli.

Suzana BAN