Deda Mraz u znaku Jarca

Iako je svaki horoskopski znak sam za sebe jedinstven i specifičan, znak Jarca nosi posebno važnu simboliku u horoskopu. Jarac i njegov Saturn prirodni su vladari desetog polja horoskopa koje, između ostalog, simboliše kranji cilj života, sve zasluge i nagrade, ali i padove i kazne.

Početak ovog znaka obeležen je dolaskom Sunca do tačke zimskog solsticija, to jest zimske kratkodnevnice. Ono na ovom stepenu stagnira tri dana nakon čega se 24. decembra (ili 25. zavisno od godine do godine), konačno pomera jedan stepen severno i ovaj trenutak se vekovima slavi kao pobeda života (Sunca) nad silama mraka.

U astrološkom učenju svaki svetac ili verski praznik je predstavljen određenom simbolikom. Tako je, na primer, Sveta Petka predstavljena Plutonom i Mesecom, Sveti Aranđeo Jupiterom. U toj simbolici Svetog Nikolu, predstavlja planeta Saturn.
Zna se da je Deda Mraz, ovakav kakvog ga danas znamo, komercijalna varijanta svog preteče Svetog Nikole. Uloga ovog sveca u božićnim praznicima je usko povezana sa osnovnom astrološkom simbolikom koju Saturn i znak Jarca predstavljaju.

Bogata trpeza
Srpska pravoslavna crkva koristi stari kalendar pa se zbog toga Božić slavi 14 dana kasnije. Ovu činjenicu potkrepljuje astrološki podatak da je Srbija u genetski predstavljena znakom Jarca jer ovaj znak, simboliše sporost, tradiciju, prošlost i vreme. Zbog jarčevske konzervativnosti srpsko pravoslavlje je zadržalo autentični način obeležavanja svih, pa i ovog praznika.
Znamo da među Srbima nije naglašen običaj kupovine poklona, ali je, s druge strane, važno da se taj dan ritualno dočeka sa bogatom trpezom, pečenicom i svim onim simbolima raskoši. Zbog toga se siromašna božićna trpeza smatra velikom sramotom koja ukazuje na lenjost i nesposobnost ukućana tokom minule godine.

Pa tako, Deda Mraz, starac sa sedom kosom i bradom (slika Saturna - star čovek, sed), u crvenom odelu (planeta Mars je u znaku Jarca egzaltiran pa otud crvena boja), donosi poklone (Saturn je egzaltiran u Vagi - pokloni). Darove deli deci koja su bila poslušna i dobra - evo je osnovna simbolika ove planete, a to je sistem setve i žetve, discipline i kazne.

Ova uprošćena zakonitost Saturna ima dubinu u svim vidovima života. Bogata trpeza, praznici i sve ono što slavimo tokom božićnih praznika u osnovi je poteklo iz paganskih običaja slavljenja prirode.
Danas, u moderno doba, ova se simbolika manifestuje u vidu slavlja i međusobnog čašćavanja kako među decom, tako i među odraslim ljudima. Bilo da su u pitanju poslovne relacije ili familijarne, Božić ne sme proći bez poklona i nagrada. Ovo su dani kada se rekapitulira učinjeno i donosi ocena koliko su prošlogodišnja "setva i žetva" bile uspešne.

Suzana BAN