Fanatizam Škorpije u romskim Čergama

Beskrajna simbolika Škorpije utkana je u srž Roma, naroda koga svuda ima, a ipak nigde ne pripada. Najslikovitiji predstavnici ovog znaka su oni koji su zadržali svoj način života koji opstaje vekovima, prilagođen samo toliko koliko je neophodno da bi opstali u nekoj državi. Ova osobina je u potpunosti u skladu sa fiksnim znakom Škorpije koja svoju specifičnu prirodu skoro nikad ne menja.

Žive u velikim porodicama i teško se integrišu u društvo u kome se nalaze. Neretko ignorišu sistem pa zbog toga ne postoji tačan podatak o tome koliko ih ima u celom svetu. Pretpostavlja se da je cifra trostruko veća od zvanične koja se kreće između šest i 11 miliona.

Osim rekama, Škorpija vlada i močvarama, grobljima, stratištima, deponijama kao i sekundarnim sirovinama. Tako se ovaj narod uglavnom grupiše na mestima koja mu omogućavaju da život organizuju u skladu sa svojom prirodom, a uglavnom se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina i tako se prehranjuju. Svoja prebivališta često menjaju i zatvoreni su unutar porodične zajednice. Ignorisanjem društvenog sistema svoj položaj još više otežavaju što u krajnjem ishodu daje kratak životni vek prouzrokovan nehumanim i teškim uslovima od kojih se teško odriču. Ovo je primer još jednog oblika fanatičnosti Škorpije koja će u svom sistemu vrednosti uvek izabrati poznato zlo umesto dobra koje je nepoznato.

Simbolika spomen-parka
Ako bi pomoću astrološke analize uređivali prostor starog Sajmišta, neophodno bi bilo da se duž tog dela priobalja napravi veliki spomen-park, koji bi astrološki i dalje predstavljao Škorpiju (groblje). Na taj način bi se zamenila simbolika istog znaka što bi zatvorilo jednu negativnu energetsku celinu kojom ovaj prostor zrači.
Ova lokacija bi morala ostati u okviru škorpijske simbolike bez obzira što je za grad ovo prividno perspektivna lokacija koja u materijalnom svetu mnogo vredi.

Nadaleko čuvena vrela romska krv nije donela ovom narodu napredak. Njihova čergarska priroda u potrazi za smislom i svrhom života, kao reka (Škorpija) krivuda i luta u potrazi za morem u koje će se uliti. Na tom putu često instiktivno biraju staništa na kojima deluje teška energija predstavljena Plutonom i Marsom.

Dobar primer delovanja ove energije je problem Beograda sa ovakvim naseljima. Grad koji leži na dve reke (Škorpija) privlačno je utočište za onaj deo ove populacije koje krasi naglašena čergarska priroda. Jačina škorpijskog dejstva najslikovitije se manifestovala u velikom romskom naselju ispod beogradske Gazele, na obali reke Save a u neposrednoj blizini bivšeg zloglasnog logora "Sajmište". Neuređen prostor, deponije, blato, kartonske kućice, kao i blizina stratišta, slika je škorpijskog ambijenta. Jačina delovanja ove energije na tom mestu ogleda se u količini tragedije koja se odigrala na tim prostorima, gde je, za vreme II svetskog rata, život izgubilo više desetina hiljada ljudi.

Donedavni boravak Roma na ovom mestu ostao je upamćen po čestim požarima i nesrećama iako su oni, svojom škorpijskom prirodom, trebalo najbezbolnije da podnesu negativnost ove lokacije. Čak ni oni nisu mogli da izdrže preveliku koncentraciju energije smrti koja je ostala na ovim prostorima.

Suzana BAN