aspekti

Kada se dve planete ili bilo koje dve znacajne tacke horoskopa nalaze na medjusobnom rastojanju, koje podrazumeva tacno utvrdjen broj stepeni, tada kazemo da su one medjusobno aspektirane.
Aspekti u jednom horoskopu predstavljaju spoj na osnovu koga se planete u kucama i znacima medjusobno povezuju u jednu celinu.
U klasicnoj astrologiji aspekte mozemo podeliti na glavne i sporedne.


Glavni aspekti su:

      Konjukcija

     Sekstil

     Kvadrat

     Trigon

   Opozicija

 

 
 Konjukcija - 0 stepeni
Nju cine dve ili vise planeta lociranih na medjusobnoj razdaljini do 8 stepeni. Ako je konjukcija unutar jednog znaka, ona je u nacelu povoljna, za razliku od konjukcije u kojoj se planete nalaze u razlicitim znacima. Osim od znaka konjukcija jos zavisi i od prirode planeta o kojima je rec.
Ako se u konjukciji nalaze dve dobre planete u istom znaku, onda je ona uglavnom povoljna, dok konjukcija dve lose planete daje nepovoljne rezultate. U slucaju da je jedna dobra a druga losa prognoza zahteva puno iskustva. Grupu od vise planeta u medjusobnoj konjukciji nazivamo stelijum. On u velikoj meri naglasava kucu i znak u kome se nalazi. 


 
Sekstil - 60 stepeni
To je veoma povoljan apsekt, jer spaja dva znaka srodnih grupa (vatra i vazduh, zemlja i voda). Ako dodje do sekstila izmedju nesrodnih znakova, kao na primer 29 stepeni Ovna i 1 stepen Raka (zadovoljavajuci orbis), na takav aspekt treba gledati kao na sporedan. 


 
Kvadrat - 90 stepeni
Ovo je dosta izazovan aspekt cak i kada su dve dobre planete u pitanju. Kod kardinalnih kvadrata imamo brzu akciju, kod fiksnih promisljenost, dok kod promenljivih preovladjuje nestalnost. Kvadrat nam ukazuje na konflikte i prepreke kao i na to kako ih zaobici. Ali, on ukazuje i na akciju. Ako u horoskopu imamo kvadrat iz srodnih znakova, kao na primer 29 stepeni Ovna i 1 stepen Lava tada takav aspekt nemoze u velikoj meri biti negativan. Ako u jednom horoskopu ima vise kvadrata, oni u izvesnim slucajevima mogu obrazovati i odredjene konfiguracije (figure). T-kvadrat u horoskopu znaci da imamo jednu planetu koja sa svoje leve i desne strane obrazuje po jedan kvadrat sa tim da te dve tacke jos budu i u medjusobnoj opoziciji. Veliki krst oznacava cetiri planete koje su jedna za drugom u medjusobnim kvadratima (obrazuju figuru kvadrata) sa tim da jos obrazuju i dve opozicije.
Da bi ublazili lose dogadjaje i lomove koje donosi kvadrat potrebno je maksimalno trositi energiju. Time se aspekt trosi. U suprotnom kvadrat lomi nas.


 
Trigon - 120 stepeni
Ovo je u celini izuzetno povoljan aspekt, jer omogucava uzajamno delovanje planeta u srodnim znacima. Kod njega nema napetosti i sve ide veoma lako, pa se osobe dosta opuste sto nekad i nije preporucljivo. Ako pak imamo trigon iz nesrodnih znakova, na primer 29 stepeni Ovna i 1 stepen Device, on vise nema tako povoljno dejstvo pa se ponekad i zanemaruje kao sporedan aspekt. Ako u jednom horoskopu ima vise trigona, oni nekad mogu formirati Veliki trigon, on obuhvata tri planete koje se nalaze jedna za drugom na medjusobno propisanom rastojanju obrazujuci trougao.
 
Opozicija - 180 stepeni
To je u sustini nepovoljan aspekt, mada nudi manje izazova od kvadrata. Opozicija u stvari vise tisti i opterecuje, a do pomirenja suprotstavljenih planeta dolazi kroz dug period sazrevanja vase svesti. Ako su na primer planete koje obrazuju opoziciju u svom znaku, na primer Jupiter u Strelcu u opoziciji sa Merkuromu Blizancima takav aspekat nije preterano stetan.

 

Orbis je odstupanje od egzaktnog aspekta. Svaka planeta ima svoj dozvoljeni orbis.
Idealan horoskop ne postoji, ali ako bi izdvojili sta je dobro imati u horoskopu - to je: podjednako zastupljene trigone, sekstile i kvadrate. Trigon daje mogucnost a kvadrat akciju i realizaciju.