ŠTA JE ascendent

Ascendent (podznak) je znak koji se dize na istoku u casu rodjenja. Ta tacka predstavlja svest, mesto susreta našeg unutrasnjeg bica sa spoljašnjim svetom.

Ovo je jedna od najvažnijih tacaka u prirodnom horoskopu i ona precizno pokazuje stepen i znak na istoku horizonta u trenutku rodjenja. Zbog Zemljine rotacije, jedan stepen zodijaka dize se iznad horizonta otprilike svake cetiri minute, zato i sami mozete uvideti koliko je vazno da se zna precizno vreme rodjenja.

Znak i stepen na kom se ova tacka nalazi opisuje kakvi smo u akciji i reakciji. Sta prvo pomislimo, kakvu odluku prvu donosimo. Opisuje nas izgled i kako se predstavljamo drugim ljudima.
Vladar znaka Ascendenta (planeta koja vlada odredjenim znakom) nam govori na koji nacin i kojim putem dolazimo do cilja, gde ulazemo najvise energije i gde nam je usmerena sva paznja. S godinama ovaj uticaj je sve jaci.

Astrolog ce lakse prepoznati neciji Ascendent nego sam znak Sunca.
Ova tacka je i pocetak I polja, pa sve planete koje se nadju u tom polju, takodje, fino nijansiraju samu tacku Ascedenta.   
Da bi se utvrdio stepen Asc vazno je znati tacno vreme rodjenja. Astrolog kratkim pitanjima proverava tacnost horoskopa pa ako ustanovi da se horoskop ne uklapa sa odgovorima klijenta, pristupa posebnoj metodi kojom utvrdjuje tacan minut rodjenja (rektifikacija)

Tek nakon tacno izracunate karte moze se pristupiti ozbiljnoj analizi.